Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hüseyin Kayapınar MÜSİAD üyelerine “İslam’da ticaret ahlakı” konulu seminer verdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şubesi’nin düzenlediği seminerin açılışında konuşan MÜSİAD Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, dünya, Türkiye ve Gaziantep ekonomisinde ki son gelişmelerden bahsederek, “Yılsonuna yaklaşırken, dünya ekonomisinde yeni bir iyimserlik havası hakim. ABD’nin parasal gelişmeyi sona erdirmesinin ardından yaşanan dalgalanma yerini toparlanmaya bıraktı. Bunda FED’in faiz artırımı erteleme kararının yanı sıra Avrupa ve Japonya’dan gelen parasal genişleme mesajlarının da etkisi var. Ayrıca Çin’in büyüme hızını artırmak için faizlerde yaptığı 40 baz puanlık indirim gelişen ekonomilerde doping etkisi yaptı. Diğer yandan petrol ve diğer emitia fiyatlarında devam eden düşüş, petrol ithalatçısı ülkelerin faiz indirimi konusunda işini kolaylaştırıyor. Nitekim petrol üreticisi ülkeler arasında bu anlamda bir ayrışma yaşanıyor. Rusya ve Brezilya ekonomileri düşen petrol gelirleri nedeniyle durgunluk riskiyle karşı karşıya. Buna karşın Hindistan, Güney Kore, Tayland gibi ülkeler ucuzlayan petrol fiyatlarından fayda sağlıyor. Bu ülkeler Çin’in ardından faiz indirimine hazırlanıyor” dedi.

“YILDIZI PARLAYACAK 10 ÜLKE İLE İYİ DİYALOG KURMALIYIZ”

MÜSİAD Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık şunları söyledi, “Türkiye, düşen petrol fiyatlarından belki de en fazla fayda sağlayan ülkelerin başında geliyor. Hem enerji faturasındaki düşüş sayesinde cari açıkta gerileme beklentisi var hem de enflasyon beklentilerini gelecek için olumluya dönüyor. Türkiye ekonomisi için yakın zamana kadar yeni bir hikaye arayışı konuşuluyordu. Hem dış kaynaklı yeni parasal genişleme kararları ve faiz indirimleri hem de düşen petrol ve emtia fiyatları Türkiye ekonomisi için yeni bir itici güç olarak değerlendirebiliriz. Düşen petrol fiyatları sebebiyle 2015 yılına ilişkin enflasyon tahminlerinin aşağı revize edilmesi faiz indirimi konusunda Merkez Bankası’nın elini rahatlatıyor. Merkez Bankası en son 17 Haziran’da politika banka faizini 50 puan indirerek yüzde 8.25’e getirmişti. Ancak yılbaşından bu yana bakıldığında faizler 375 baz puan arttı. Buna karşın 2015 ilk yarısı için oldukça iyimser. Bu dönemde olumsuz bir gelişme beklenmiyor. Rusya’daki kriz nedeniyle kaçan yabancı sermaye fonlarının Türkiye piyasasına girmesi dış konjonktür olumlu devam ederse içerideki olumlu gidiş de kesintiye uğramadan sürebilir. Ayrıca yıldızı parlayan ve daha da parlayacak olan 10 ülke toplam ihracatımızın yüzde 13’ nü karşılarken 10 yıl içinde bunlarla iyi diyalog halinda bulunarak ihracatımızın içindeki paylarını yüzde 20’ ye çıkartabiliriz. Bu ülkeler Azerbaycan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Şili, Kanada, Polonya, Türkmenistan, İsrail ve Nijerya’dır.”

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hüseyin Kayapınar, seminerinde MÜSİAD üyelerine İslam’da ticaretin önemini vurgulayarak, ticarette, alışverişte haram ve helal olan konulara vurgu yaptı.

Seminere kalabalık bir topluluk katıldı.