Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nizip Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Çarşamba Eğitimleri” kapsamında; Nizip Belediye Başkanlığı Nikah Salonunda “Akıllı İlaç Kullanımı ve Güvenli Annelik” konulu konferans düzenlendi.

Uzman Dr. Özgül Balık “Akılcı Antibiyotik Kullanımı” konusuna dikkat çekerek, mikropların hastalığa sebep olan gözle görülmesi mümkün olmayan küçük canlılar olduğunu, insanda hastalık yapan mikroplar arasında bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitlerin olabileceğini ifade etti. Balık, antibiyotiklerin sadece bakterilerde etkili olduğu belirterek, antibiyotik nedir, ne değildir ve antibiyotik direnci konusunda bilgi vererek antibiyotik kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusuna değindi.

Dr. Hale Nildem Sancaktar, “Güvenli Annelik” konusundaki sunumunda, anne ve bebeğe doğum öncesi ve doğum sonrası kaliteli, nitelikli bakım ve tedavi hizmetlerinin verilmesi, istenmeyen ve yüksek riskli gebeliklerin önlenmesi, anne-bebek ölümlerinin ve komplikasyonlarının azalmasına yönelik bütüncül yaklaşımlar hususunda bilgi vererek, gebelik takibinde nelerin yapılacağı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Farmakoloji Uzmanı Dr. Cahide Elif Orhan, “Akılcı İlaç Kullanımı” konusunda bilgiler vererek, öncelikle akılcı ilaç kullanımı nedir? Tanı ve tedavi sürecinde akılcı ilaç kullanımı nasıl olmalıdır? Uygun olmayan ilaç kullanım şekilleri nelerdir? sorularına cevaplar verip ilaçların saklanması ilaç kullanımlarında nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Soru cevap bölümünde dinleyicilerin sorularını yanıtlayan konuşmacılara etkinlik sonunda Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan tarafından plaketleri takdim edildi.

Konferansa; Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, Gaziantep İl Sağlık Müdür Yardımcıları Uzm. Dr. Cahide Elif Orhan, Uzm. Dr. Özgül Balık ve Gaziantep İl Halk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Hale Nildem Sancaktar konuşmacı olarak katıldı.