Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Bağımlılık Komisyonu ve GAÜN Genç Yeşilay Topluluğu tarafından öğrencilere bağımlılıkla mücadele eğitimi verildi.

Gaziantep Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen eğitim programında öğrencilere bağımlılık konusu anlatılarak bağımlılığa karşı herkesin sorumlu olduğu vurgusu yapıldı. Programın açılışında konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Avni Gökalp, uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunun ülkede en az terör kadar önemli bir problem olmaya başladığını, o nedenle herkesin madde bağımlılığı konusunda sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Vatan savunması sadece cephede savaşarak olmadığını vurgulayan Gökalp, “Toplumumuzu tehdit eden madde bağımlılığı sorunuyla savaşmak için gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ediyorum. Madde bağımlılığı konusunda artık bizlerin elçisi olacaksınız. Bu mücadelede ön saflarda savaşacaksınız” şeklinde konuştu.

Hem dünyada hem de Türkiye’de madde kullanımının hızla arttığını, madde kullanımına başlama yaşının da hızla düştüğünü kaydeden GAÜN Bağımlılık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aynur Baransel ise, “Bu gerçeklik karşısında bireysel ve toplumsal olarak sorumluluklarımız da bulunuyor. Çünkü çeşitli risk faktörlerinin etkisiyle madde bağımlılığına başlandıktan sonra önce kişinin yok oluşu sonra da toplumsal yok oluş kaçınılmaz bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Bu mücadelenin de en önemli ayakları farkındalık ve korunmadır. Farkındalık ve korunma sürecinin de gerçekleşebilmesinde olmazsa olmaz eğitimdir. İşte eğitim aşamasında bu amaçla hem kendimizi korumak hem farkındalık oluşturma hem de çevremize bu zinciri bu dalgayı yayabilme amacıyla ilk eğitici eğitimiyle bir aradayız” ifadelerini kullandı.

Eğitimin Yeşilay ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı bir protokol çerçevesinde hazırlandığını ifade eden Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı, Öğretim Görevlisi Fatih Tamer de, “Bunu daha önce İskandinav ülkelerinde denemişler ve yüzde 15 civarındaki bir bağımlılık oranını çok ciddi anlamda aşağıya çekebilmişler. Üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ortak bir mücadele yöntemiyle bu işi belli bir noktaya getirip, en azından azaltmışlar. Eğitimin sonunda artık siz başta üniversite içerisinde daha sonra da gerektiğinde gönüllü olarak üniversite dışındaki birçok alanda bu konularda eğitim en azından bilgilendirme sunumu yapabilecek bir seviyeye gelmiş olacaksınız” dedi.

Açılış konuşmaları sonrasın tütün bağımlılığıyla ilgili katılımcıları bilgilendiren Eğitimci Nagehan Erdoğmuş, “Dünyada 1,3 milyar insan sigara kullanıyor. Her yıl 5 milyondan fazla insan sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise sigara içen kişi sayısı 20 milyon civarında. Tüm ölümlerin yüzde 41’i tütüne bağlı. Bu da her yıl 100 bin kişi demek. Sigara gibi yüksek bağımlılık yapıcı maddeleri bir kere bile kullanmak bağımlılık için yeterli” diyerek konuşmasının devamında madde bağımlılarının yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Öte yandan GAÜN Toplumsal Duyarlılık Projelerinin de destek verdiği seminerde, uzman eğitimciler tarafından iki gün süreyle eğitim verilecek.