Gaziantep’te, yılbaşına sayılı günler kala günde yaklaşık olarak 5 ton kuruyemiş satan kuruyemişçi esnafının işlerindeki artış yüzlerini güldürüyor.

Keyifli sohbetlerin vazgeçilmezi olan ve özellikle yılbaşı sofralarının ilk tercihleri arasında yer alan kuruyemiş satışlarında yaklaşan yılbaşından dolayı yoğunluk yaşanıyor. Yılbaşına sayılı günler kalması ile beraber kuruyemişçiler, günde 5 tona yakın kuruyemiş satıyor. Leblebi, badem, antepfıstığı, yer fıstığı ve daha birçok çeşidi bulunan kuruyemiş, fiyatlarındaki düşüşten dolayı vatandaşların tercih ettiği yiyecekler arasında yer alıyor.

Kuruyemiş fiyatların geçen yıla oranla düşük olmasını fırsat bilen vatandaşlar ise torba torba kuruyemiş alarak evlerinin yolunu tutuyor. Kuruyemişçilik mesleğine yıllarını veren esnaf Metin Özmezarcı ise vatandaşları merdiven altı yerlerde kuruyemiş satan yerlerden alış veriş yapmamaları konusunda ve bayat kuruyemiş almamaları konusunda uyarıyor.

Kuruyemişçilik mesleğini 3. Kuşak olarak devam ettirdiğini ifade eden esnaf Metin Özmezarcı,’’ 120 yıla yakın bir süredir hizmet veren bir kuruyemiş firmasıyız. Bu dededen babaya, babadan çocuklara geçen bir nesil biz 3. Kuşağız şuanda. Gaziantep’teki kuruyemiş sektörü çok güzel bir sektördür. Çünkü halkımız kuru yemişe ağırlık veriyor’ ’dedi.

GÜNLÜK 5 TON KURUYEMİŞ SATIYORUZ

Yılbaşından dolayı kuruyemiş satışlarının arttığını belirten Özmezarcı, ’’Yılbaşından önce bizim aşağı yukarı tüketimimiz 1 tona yaklaşıyordu. Şimdi ise yılbaşı dolayısıyla bu alt sektörlerimiz ve bayilerimiz marketlerimiz, ürün verdiğimiz yurtiçinde yurtdışında yerlerle birlikte günlük ortalama 5 tonun üzerinde satışımız var. Kuruyemiş fiyatlarında geçen yıla göre çok bir artış olmadı. Şu nedenle biraz artış oldu geçen yıl yağmur yeteri kadar yağmadığı için kabak çekirdeğinde sıkıntı çekiyoruz, karpuz çekirdeğinde sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 10 bir artış oldu bu da maliyeti girdileri ekleyince çok fazla değil’’ diye konuştu.

VATANDAŞLAR KURUYEMİŞİN TAZELİĞİNE DİKKAT ETSİNLER

Vatandaşları taze kuruyemiş almaları konusunda uyaran Özmezarcı,’’ Yalnızca halkımızdan istediğimiz kuruyemiş alırken tazeliğine ve tadına baksınlar öyle alsınlar. Kuruyemişin bayatının zaten tadında bir tuhaflık olur ve lezzetli olmaz, çıtır çıtır olmaz, gevrek olmaz. Taze olan kuruyemişi yediğiniz zaman damak zevki iyi olan vatandaşımız onun tazeliğini, gevrekliğini, kıtırlığını bilir. Bir de halkımızda rica ediyoruz; Tarım ve Köyişleri Bakanlığından belgeleri olmayan yerlerden, merdiven altı üretim yapan yerlerden kuruyemiş almasınlar. Yerfıstığı alırken üzerinde pembelik olanlardan almasınlar onlarda kanserojen madde var. Kuruyemiş konusunda vatandaşlarımızın bilinçlenmesini istiyoruz. Antep fıstığı alırken 2-3 çeşit fiyat oluyor, bu ürünlerinde iyisi kötüsü oluyor vatandaşlarımız alırken buna da dikkat etsinler. Bir de vatandaşlarımıza kuruyemiş alırken belli olan tanıdıkları, güvendikleri yerlerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyorum çünkü kuruyemiş direk gıda sektörüdür bu sektörde de eski bayat ürünler piyasaya sürülüyor bunlarda da kanserojen madde bulunabilir’’ İfadelerini kullandı.

Yılbaşı yaklaştığı için kuruyemiş aldığını belirten müşteri Tuncay Sevük, "Yılbaşına sayılı günler kala hazırlık yapmak için kuruyemiş alışverişi yapıyoruz. Tüm aile beraber geçireceğiz yılbaşını. Genelde kuruyemiş ve tatlı alıyoruz. Kuruyemişin, fıstık, fındık ve badem aldım. Fiyatlar bazı yerlerde pahalanmış ama bazı yerlerde aynı’’ şeklinde konuştu.

Yılbaşı için kuruyemiş satın alan bir diğer müşteri Ünal Bozkurt ise ’’Ailemizle hoş ve keyifli vakit geçirmek için kuruyemiş satın alıyoruz. Yılbaşı da yaklaşıyor, yalnız aşırı bir kutlama yapmayacağız. Her zamanki tüm aile beraber güzel vakit geçireceğiz’’ diye konuştu.