Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl kuraklıkta olumsuz etkilenen çiftçilere yönelik yapacağı “sertifikalı tohum” desteğine yaklaşık 3 bin 500 çiftçi başvurdu.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklıkta en çok etkilenen çiftçilere destek olmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak “tohum” yardımının başvuruları sona erdi. Türkiye’de ilk defa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan uygulama kapsamında, hem çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi hem de üründe kalitenin artırılması hedefleniyor.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarım sektörüne bugüne kadar Büyükşehir Belediyelerince herhangi bir yatırım yapılmadığını söyledi.

Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından tarım sektörüne yatırım yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Tohumluk projesini bütün ilçelerimiz de bütün çiftçilerimize yönelik yapıyoruz. Şuanda 9 ilçemizde yaklaşık 3 bin 500 çiftçimize ‘sertifikalı tohum’ yardımı yapacağız. Bunlardan 3 bin dolayında kişi buğday tohumu için başvurdu, geri kalan çiftçilerimiz de mısır ve fiğ tohumu (yem bitkisi) için müracaat etmiş durumda. Merkezdeki çiftçilerimize 25 Ekim Cumartesi günü tohumluklarını vereceğiz, ilçelerde ise hafta içi dağıtımları yapılacak.”

“ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYETLERİNİ GİDERMEK İSTEDİK”

Buğday tohumunun birinci sınıf ekmeklik olduğunu, mısır tohumunun ise Tarım Kredi Kooperatiflerinden temin edildiğini belirten Yılmaz, buğdaydan yüzde 50, mısır ve fiğ tohumundan ise yüzde 25’lik çiftçi katkısı alınacağını bildirdi. Çiftçilerin buğdayda kilogram başına 65, fiğ tohumunda 50 kuruş, mısırda ise torba başına 55 TL çiftçi katkı payı ödeyeceklerini belirten Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığımız bu projeyle, kuraklık nedeniyle istenilen verimi alamayan çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermeyi hedefledik. Ayrıca, piyasada bu şekilde sertifikalı tohumluk yok. Vatandaşımız istese de aradığı zaman bu tohumu bulamıyor. Kaliteli bir hammaddenin ekilmesi, kaliteli bir buğdayın ekilmesini sağlayarak tarımda yüzde 15 verim artışını sağlamak suretiyle katkı da bulunmak istedik.”

Yılmaz, sertifikalı tohum” dağıtımının, merkezde, 25 Ekim Cumartesi günü İstasyon Meydanı’nda yapılacağını sözlerini ekledi.