Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) düzenlenen “High Point Market Show 2014” fuarında, Türk halıcıların Anadolu motifleriyle donattığı halı stantları, yüz farklı ülkeden çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı.

Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE Destekleriyle finanse edilerek yürütülen “Dünya Dokuma Makine Halıcılığında Liderliğin Korunması” projesi kapsamında, ABD’nin New York ve North Carolina eyaletlerinde düzenlenen “High Point Market Show 2014’’ fuarına katılan Türk halıcılar yurda mutlu döndü.

Amerika’da gerçekleştirilen fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı (GAHİB) Salahattin Kaplan, "Dünyanın en prestijli fuarları arasında gösterilen High Point Market Show 2014 mobilya ve halı fuarında, Amerika’yı yeniden keşfetmedik ama Amerikalıların Türk halılarının kalitesini ve estetiğini yakından görmelerine olanak sunduk. Halı pazarında önemli bir yer tutan Amerika’da halı üreticilerimizle son derece yararlı iş görüşmeleri yaparak ürünlerimizi tanıtma imkanı bulduk" dedi.

New York ve North Carolina’da üçer gün süren fuar çalışmaları yaptıklarını ve bu süreç içerisinde beklentilerinin çok daha ötesinde bir ilgi ve alakayla karşılaştıklarını ifade eden Kaplan, "Yüzlerce ülkeden katılımın olduğu fuarda çok sayıda ziyaretçi ve basın mensubu stantlarımızı gezerek ürünlerimiz hakkında bilgiler aldılar. Stantlarımızı ziyaret eden “FURNITURE TODAY” dergisinin baş editörü Kevın Castellını ile bir araya gelerek sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunduk. Fuarın en büyük firmalarından biri olan SURYA’nın sahibi Satya Tıwarı ile faydalı toplantılar gerçekleştirdik. Halı ihracatımızı arttırmak için birçok firmayı dünya makine halı üretiminin başkenti Gaziantep’e davet ettik” diye konuştu.

Kaplan, ayrıca Türk halıcılarla birlikte ASIA MINOR firmasına da ziyarette bulunarak 30 senedir fuara katılan Alp Boşdoğan’la dünya halı piyasası konusunda son gelişmeleri değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi.

"TANITIM ATAĞIMIZ DEVAM EDECEK"

Dünya pazarlarında üretici ve tüketiciyi bir araya getiren bu tarz önemli sektör fuarlarına katılımlarının süreceğinin altını çizen GAHİB Başkanı Kaplan, yeni pazar arayışları ve Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda her türlü riski göze alarak tanıtım ataklarını aralıksız sürdüreceklerini ifade etti.

Fuar dışında Amerika’da çeşitli temaslarda bulunduklarını da kaydeden Kaplan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“ABD’de sektörün önde gelen firmaları, iş adamlarıyla ve tasarımcılarıyla bir araya gelerek halı ihracatını arttırmaya yönelik bir takım toplantılar gerçekleştirdik. New York’un önemli ticari ve finans merkezlerinden bir olan Manhattan’da farklı alış veriş mekanlarını ve perakende sektörünü yerinde ziyaret ederek ABD halkının alış veriş alışkanlıklarını gözlemledik. Bu sayede halı ihracatımızı gerçekleştirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini hususunda da yararlı bilgiler edindik. İlerleyen zamanlarda da fırsat buldukça çeşitli fuarlara katılmayı düşünüyoruz. Çünkü halı ihracatının artırılmasın da bu projeler büyük önem taşıyor.”