ANKARA (AA) - Dünyada yaşlı nüfusunun 2050 yılında 900 milyonu aşmasının beklendiği bildirildi.

Türk Geriatri Derneği ve Ankara Tabip Odası, 1 Ekim Uluslararası Yaşlılar Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması yaptı. Türk Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Gökçe Kutsal ve Ankara Tabip Odası Başkanı Çetin Atasoy'un katıldığı toplantıda, yaşlıların yaşadığı sorunlar ele alındı. 

Türk Geriatri Derneği Genel Sekreteri Dilek Aslan, 2050'de 60 yaş üstü nüfusun 900 milyonu aşmasının beklendiğini söyledi.

Yaşlı nüfustaki artışın en fazla gelişmekte olan ülkelerin kentsel alanlarında görüleceğinin tahmin edildiğini dile getiren Aslan, "Türkiye'de 65 yaş üzeri nüfus, toplam nüfusun yüzde 7,9'unu oluşturmaktadır" dedi.

Yaşlılara saygıya ve onların temel haklarının korunmasına öncelik veren bir yaklaşıma ihtiyaç bulunduğunu belirten Aslan, "Yaşlıların yalnızlığı, ihmal ve istismarı önlenmelidir" ifadesini kullandı.

Aslan, yaşlıların kent yaşamında kaynaklara ve hizmetlere kolay ulaşımının sağlanmasının önemine de değindi.

Aslan, bu dönemde ayrımcılık ve sosyal dışlanmanın da sorunlar arasında yer aldığını belirterek, "Yaşlılık bir bilgelik dönemidir. Yaşlılık döneminin sağlıklı, insan onuruna yakışır, mutlu, başarılı geçirilebilmesi için bu yıl vurgusu yapılan 'yaşanılan çevre koşulları' da dahil bütün gerekliliklerin sağlanması değerlidir" diye konuştu.