ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'de, başta Suriye ve Afganistan olmak üzere ülkelerindeki iç savaş ile kötü yaşam koşulları nedeniyle Türkiye'ye gelip yasa dışı yollarla Avrupa'ya gitmeye çalışanlara yönelik uygulamalarda, geçen yıl 97 bin 61, bu senenin ocak ayında ise 10 bin 79 kişi yakalandı.

Yurt dışına kaçışları organize ettikleri iddiasıyla geçen yıl yakalanan 619 kişiden 191'i, ocak ayında ise 113 şüpheliden 7'si tutuklandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, göçmen kaçakçılığını önlemek, suç örgütlerini ortaya çıkarmak ve yasal işlemleri gerçekleştirmek amacıyla geçen ay birim kuruldu. "Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Kuvveti", sadece bu kapsamda çalışma yürütecek 13 timden oluşuyor.

Vali Hamza Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, timlerin bölgede göreve başlamasının ardından göçmen kaçakçılığı sayısında da gözle görülür düşüşün yaşanmaya başladığını söyledi.

Ayvacık bölgesinin, Midilli Adası'na en yakın bölgeler arasında yer alması nedeniyle geçişlerin yoğun olarak bu bölgeden yapıldığını ifade eden Erkal, şöyle konuştu:

"Biz bütün güvenlik kuvvetleriyle burada tedbir amaya gayret ediyoruz, denizden sahil güvenlik, karadan da jandarma tarafından. Tabii bunun yanında oraya ulaşan yollarda özellik Edremit, Biga, Gelibolu ve Yenice tarafında otobüsleri arıyoruz. Bu bölgelerden gelenleri arıyoruz. Geri çevirdiğimiz sayı çok fazla fakat buna rağmen yine ara yollardan bazen yürüyerek bazen arabalarla veya köy yollarından geçerek o bölgeye ulaşanlar var. Gece ormanın, zeytinliklerin içinden kıyıya varıp, özellikle sabah saatlerine karşı şişirdikleri botlarla karşı kıyıya geçmeye çalışan göçmenler var. Bu organizatörlerin birçoğu konuyu böyle organize ediyorlar ama ne botun kaptanı ne de botu bilerek kullanan var. İyi kullanamadıkları için çoğunlukla boğulmalarla neticeleniyor bu yolculuk."

"Vicdanları sızlatan bir dram var"

Yasa dışı geçişi engellemek zorunda olduklarına işaret eden Erkal, şöyle devam etti:

"Orada insani dram yaşanıyor. Vicdanları sızlatan bir dram var. Çocuklar, kadınlar o denizlerde boğuluyor. Hele hele şu an havalar soğuk, o denizde 5-10 dakika kalmak bile hipotermiye neden olur. Oradan çıkardığımız insanların birçoğu çıkış anında zaten donmuş vaziyette. Bir yandan bot batarken insanları kurtarmayı çalışıyorsunuz, diğer taraftan başka botla geçiş yapmaya çalışıyorlar."

"En fazla mücadeleyi Türk sahil güvenliği veriyor"

Bu konuda Türk sahil güvenlik ekiplerinin can kaybı yaşanmaması için yoğun çaba gösterdiğini belirten Erkal, "Yunanistan tarafının bu konuda zerre kadar çabasının olmadığını" söyledi.