KAYSERİ (AA) - Kayseri Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, 112 Acil Servis çağrı hattına her gün yüzlerce çağrı geldiğini ve bunların büyük çoğunluğunun asılsız ihbarlardan oluştuğunu belirterek, "Cep telefonunu denemek için arayanlardan tutun da keyfi sohbet etmek isteyenler, yol tarifi isteyenler hatta telefonun pin kodunu sorup, okeye dördüncü arayanlar bile var" dedi. 

Kılıç, İl Sağlık Müdürlüğünde düzenlenen "112 Acil Çağrı Hattının Gereksiz Aranmasının Önlenmesi ve Trafikte Ambulansın Geçiş Önceliğine Özen Gösterilmesi Konularında Toplumsal Farkındalık Oluşturma Medya Kampanyası Tanıtım Toplantısı"nda, Türkiye genelinde geçen yıl 112 çağrı hattının 118 milyon 260 bin 579 kez arandığını, bu çağrılardan sadece 4 milyon 393 bin 884'ünün acil vaka olduğunu, 113 milyon 866 bin 695 çağrının ise asılsız ihbar olarak değerlendirildiğini söyledi.

Türkiye geneli rakamlara bakıldığında gelen çağrıların yüzde 96 gibi büyük bir bölümünün asılsız ihbarlardan oluştuğunu belirten Kılıç, Kayseri'de de 2015 yılı ilk 10 aylık santral istatistiklerine bakıldığında 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen 2 milyon 50 bin 401 çağrıdan 887 bin 367'sinin değerlendirildiğini, 1 milyon 163 bin 34 çağrının ise görev dışı asılsız ihbarlardan oluştuğunu vurguladı.

Çağrı hattını günün her saatinde arayarak meşgul eden insanların bu hattın bir gün kendilerine de lazım olacağını unuttuğunu dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Her türlü asılsız ihbarla karşılaşabiliyoruz. Cep telefonunu denemek için arayanlardan tutun da keyfi sohbet etmek isteyenler, yol tarifi isteyenler hatta telefonun pin kodunu sorup, okeye dördüncü arayanlar bile var. Kedisinin veya evinde baktığı diğer hayvanların hastalandığını söyleyip 112 ekibinin gelip bakmasını isteyenler de var. Bu şekilde 112'yi sürekli arayarak amacı dışında konuşanlar veya ihbarda bulunanlarla ilgili yasal sürece başvuruyor, gerekli mercilere şikayet ediyoruz. Vatandaşların 112'nin herkesin imdadına koştuğunu unutmaması ve bu konuda hassas olması gerekiyor."

Ambulansların ise trafikte yol vermeme veya ambulans şoförleriyle sözlü münakaşa, kavga etme gibi sorunlarla karşılaştıklarını aktaran Kılıç, "Mecbur kalmadığımız sürece hasta da taşıyor olsak siren çalmamaya gayret ediyoruz. Ama yolun açılabilmesi için siren çaldığımızda maalesef bazı vatandaşlar yol vermediği gibi 'ne çalıyorsun görüyoruz işte' diyerek şoförlerle tartışıyor veya kavga ediyor. İnsanların empati yapmasını ve ambulansın içindeki kişinin kendileri veya yakınlarından birisi olabileceğini düşünmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kılıç, düzenlenen kampanyayla da bu konularda farkındalık oluşturmak istediklerini, insanların toplu halde bulundukları yerde gerekli tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yürüteceklerini sözlerine ekledi.