Bursa’da Engelli Kadınlar Derneği, (ENKADER)’in organize ettiği etkinlikte 12 engelli kadın temsili olarak dünya evine girdi.

ENKADER’in organize ettiği etkinlikte evlenme hayali kurup evlenemeyen engelli 12 kadın beyaz gelinlik giyip temsili törenle evlendi. Türkiye’nin farlı illerinden gelip Bursa’da bir araya gelen engelli kadınlar ’bizde insanız bizimde evlenmeye hakkımız var’ diyerek yaptıkları sazlı sözlü düğünle evlendi. Engelli kadınların toplumda dışlandığı ifade eden engelli kadınlar kendilerinin evlenmeye hakları olduğunu söyledi. Yapılan temsili düğünde gelinlere kına yakıldı, takı töreni düzenlendi ve pasta kesildi. Engelli gelinler düğünden önce hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmadı.

Törende konuşan Engelli Kadınlar Derneği Başkanı Canan Elmastaş, “Biz bu organizasyonu engelli ailelerin engelli kızlarını evlendirmek istememisi üzerine yapmaya karar verdik. Bugün burada Türkiye’nin çeşitli illerinden 20-55 yaş arası ailelerinin sırf engelli oldukları için evlenmelerine izin vermediği evlenme hayalini gerçekleştiriyoruz. Burada vermek istediğimiz bir diğer mesaj ise Türk toplumunda eli ayağı düzgün kız modelini geride bırakıp dağa modernize etmek istedik. Bizim elimiz ayağımız düzgün olmaya bilir ama hepimiz insan, kadın, anne ve birer sevgiliyiz. Topluma bu mesajı vermekte istedik. Bugünkü organizasyona Gaziantep, Kahramanmaraş, Aydın, Bayburt ve Bursa’dan engelli kadınlar katıldı. Gelinlik giymek onlar için bir hayaldi. Bu hayallerini gerçekleştirmek çok güzel bir duygu, ben onlara bu organizasyonu düzenleyeceğimizi söylediğimde ağlayanlar bile oldu. Onların sevincini görmek beni çok mutlu ediyor. İnşallah verdiğimiz mesajlar bugün yerine ulaşır. Türk toplumu artık engelli kadınlara daha iyi ve kadın gözüyle bakar inşallah Türk toplumunda eli ayağı düzgün kız diye bir algı var geçmiş yıllarda gelin hamamları yapılırdı. Bu hamamlar gelinin vücudunda çürük çarık var mı diye yapılırdı. Bu çok yanlış bir şey bu adetler hala yapılmakta bu adetler engelli kadınları çok üzüyor. Toplumda üçüncü ırk muamelesi görüyoruz” dedi.

Engelli kadınların organizasyonda çok mutlu oldukları görüldü.