Balkanlar ve Karadeniz bölgesinde yer alan 16 ülkede kalkınma üzerine çalışan akademisyenlerden, kalkınma ajansları temsilcileri, uzmanlar ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren küme temsilcilerinden oluşan 250 katılımcı, bağ rotası, bağcılık, şarap üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi ve tarım makinelerinin üretimini görüşmek üzere Tekirdağ’da bir araya geldi.

Tekirdağ’da Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen 5. Balkan ve Karadeniz Ülkeleri Kümelenme Konferansı’nın açılışı Türkiye, Romanya, Sırbistan,Bulgaristan, Bosna Hersek, Danimarka, Yunanistan, Avusturya, Karadağ, Almanya, İspanya, Makedonya, Slovenya, Arnavutluk, Hırvatistan, İtalya’dan gelen yaklaşık 250 katılımcıyla gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleştirilen konferansa Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinde yer alan 16 ülkeden toplam 250 temsilci katıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in konuşmasıyla başlayan konferans, diğer katılımcı ülkelerin temsilcilerinin sunumlarıyla devam etti. Bağ rotası, bağcılık, şarap üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi ve tarım makinelerinin üretimi ile ilgili kümelenme çalışmalarının yapılacağı konferansın 2 günde 6 oturum şeklinde yapılacağı belirtildi.

Trakya bölgesini uluslararası alanlarda da tanıtarak, Türk firmaların yurt dışında da başarılı işler yapması için çalıştıklarını söyleyen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Bugün 5. Balkan ve Karadeniz Ülkeleri Kümelenme Konferansı dolayısıyla buradayız. Yaklaşık 16 ülkeden Türkiye ile beraber 250’nin üzerinde katılımcımız var. Trakya tarım üzerine yoğunlaşan bir bölgedir. Tarım makineleri de bu vesileyle yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu 3 sektörü uluslararası alanda da partnerler bularak daha da geliştireceğiz. Bunların arasında Danimarka, İspanya, İtalya, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Hindistan gibi çok büyük önemli ülkeler var" dedi

Şahin, çalışmaların sonunda yurt dışına açılma konusunda kümelenme konferansının çok verimli olacağını belirterek, "Bugün ve yarın 6 oturumumuz olacak. Cumartesi günü ise yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılarımıza Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne şehrimizde kültürel bir gezi yaptıracağız. Bu 3 günlük süreç boyunca Trakya’mızı tanıtma anlamında Trakya’mızın ve Türkiye’nin güzel lezzetlerinden tattıracağız. Hem kümelenme konferansı yapmış olacağız hem de 16 ülkeden gelen bu kadar katılımcıyı bir arada bulmuşken Trakya’mızı tanıtma anlamında faaliyetlerimiz de olacak. Bunun neticesinde gelecek aylarda yurt dışına açılma noktasında çok verimli çalışmalar olmuş olacak" diye konuştu.

İki gün sürecek konferansta Balkan ve Karadeniz ülkelerinde Stratejik Küme Gelişimi, Uluslararası İyi Kümelenme Örnekleri, Sınır Ötesi İşbirliği Şarap Kümelenmeleri, İnovasyonun Sürükleyicisi Olarak Kümeler, Başarılı Küme Gelişimi Hikayeleri, Organize Sanayi Bölgesi, Teknoloji Geliştirme ve Teknoparkların, Kuluçka ve İnovasyon Merkezlerinin Kümelenmedeki Rolü oturumları yapılacak.