MERSİN (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye'de maalesef ithal mala karşı çok fazla bir ilgi var. İthal malın bir cazibesi var. Bu mobilyada da çok göze çarpıyor" dedi.

Büyükekşi, TİM öncülüğünde Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) binasında düzenlenen 2. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı (MAPP) finalinin açılışında yaptığı konuşmada, Mersin'in ülkenin en büyük limanına sahip olduğunu, lojistik, tarım ve turizm alanında önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

Kentin geçen yıl 1,5 milyar dolar olan ihracatının bu yılın ilk 11 ayında yüzde 23 artışla 1,6 milyar dolara ulaştığını aktaran Büyükekşi, Suriye'de ve Irak'ta yaşanan problemlere rağmen bu artışın önemli olduğunu söyledi.

Büyükekşi, mobilya sektörünün son 10 yılda büyük mesafeler aldığını anlatarak, sektörün 2023 yılı için 10 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu anımsattı.

Türkiye'nin mobilyada kilo başı ihracat değerinin 3,7 dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, "Dünyaya baktığımızda 30 dolarlar mertebesinde en yüksek ihracat ederi. Bizim hedefimiz öncelikle bunu 8 dolara yükseltmek, daha sonra 16 dolara yükseltmek" dedi.

Büyükekşi, miktarın yanında katma değerin de artırılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"O yüzden de katma değeri artırmanın Türkiye'de inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markayla olduğunu tespit ederek ihracatçı birliklerimize 'Bütün birliklerimiz mutlaka tasarım ve mutlaka Ar-Ge Proje Pazarı yarışması düzenleyecek' dedik. Böylelikle bu yıl 21 farklı sektörde tasarım, 7 farklı sektörde de Ar-Ge Proje Pazarı yarışması düzenlendi. Aslında burada bunları yapmak Türkiye'nin geleceğine çok önemli katkılar sağlamak demek. Markalaşma konusunda da bizim mutlaka önemli adımlar atmamız lazım. Marka, Türkiye'nin katma değerini artırmasında çok önemli bir etken."

Büyükekşi, markalaşmanın sabır isteyen zorlu bir süreç olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

 "Türkiye'de maalesef ithal mala karşı çok fazla bir ilgi var. İthal malın bir cazibesi var. Bu mobilyada da çok göze çarpıyor. Örneğin bir mobilyacıya gidiyorsunuz bir takım soruyorsunuz. 3-5 bin lira diyor, diğerine 40 bin lira diyor. Niye 40 bin lira olduğunu sorduğunuzda 'O İtalyan malı' diyor. Bakın marka söylemiyor. İtalyan malı diyor. Biz ne zaman ki kendi ürettiğimiz ürünlerde, mobilyada  'Bu 5 bin lira olan Çin malı, bu 20 bin lira Türk malı' dediğimiz zaman işimiz tamamlanmış, hedefe ulaşmışız demektir. O da nasıl olacak? Ar-Ge, tasarım ve yaptığımız marka çalışmasıyla olacak."

Türkiye'nin bundan sonraki hedefinin yüksek katma değer olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Bundan sonraki ihracatlarımızda konteynerlerimizi yükte hafif pahada ağır mallarla doldurmamız gerekiyor" diye konuştu.

Büyükekşi, bu tarz yarışmalarda seçilen projelerin tanıtımı için ellerinden geleni yaptıklarını anlatarak, bugün seçilecek projelerin Türkiye İnovasyon Haftası'nda da sergileneceğini sözlerine ekledi.

MAPP Yürütme Kurulu Başkanı Bülent Aymen de 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefinde yolların biraz meşakkatli olduğunu belirterek, katma değerli ürün ihracatına katkı sağlayacak proje geliştirmek gerektiğini söyledi.

Katma değerli ürün ihracatına yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Aymen, bu yarışmayla şirketlerle proje sahiplerini buluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bu sayede mobilya sektörünün 2023 yılındaki 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabileceğinin altını çizen Aymen, seçilecek 10 projenin kuluçka merkezlerinde olgunlaştırılacağını, finansman veya yatırımcı bulunacağını bildirdi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise mobilya sektörünün sürekli artan ihracat değeriyle ön plana çıktığını belirterek, 2023 yılı ihracat hedefine ulaşılacağı yönündeki inancın çok kuvvetli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından çeşitli firmaların üst yöneticilerinin katılımıyla Ar-Ge çalışmaları konulu konferans düzenlendi. Konferansın ardından yarışmada finale kalan 10 projenin sunumu yapılacak ve ilk 3'e giren projeler gün sonunda açıklanacak.