NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yarın başlayacak 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi Anma Etkinlikleri'nin hazırlıkları tamamlandı.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Çilehane'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 52. Ulusal, 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi Anma Etkinlikleri kapsamında, ilçede ziyaretçi yoğunluğu yaşandığını söyledi.

Etkinliğe, yaklaşık 50 bin kişinin katılmasını beklediklerini dile getiren Selmanpakoğlu, "İlçemizdeki okullar, dershaneler, pansiyonlar ve oteller tamamen dolmuş durumda. Hatta ilçemizde yer bulamayanları artık Kapadokya bölgesindeki otellere yönlendirmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Anma etkinliğinin ilçe ve Türkiye için önemine işaret eden Selmanpakoğlu, "Bizim törenimiz şenlik veya bir festival anlayışında değil bir anma etkinliği. Hacı Bektaş Veli, Batı'nın ortaçağ karanlığını yaşadığı dönemde bilimle, sanatla uğraşanların yargılanıp katledildiği o karanlık dönemde burada bir aydınlanma merkezi kuruyor" diye konuştu.

Selmanpakoğlu, Hacı Bektaş Veli'nin öğretileri ışığında birçok insanın yetiştiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Burada 'Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır', 'Kadınlarınızı okutunuz' sözleriyle akıl ve ilmi kullanarak eşitlik ilkesini ortaya koyan bir üniversite düzeyinde eğitim merkezi kuruyor. Birçok insan yetiştiriyor ve bu yetişen insanları Balkanlara, Mısır'a, Mezopatamya'ya, Anadolu'nun dört bir tarafına göndererek Anadolu İslamı'nın, İslamiyet'in ve Türk birliğinin sağlanmasına katkı veriyor. Dolayısıyla Hacı Bektaş Veli'nin bu noktada bize öğretileri çok önemli."

Anma etkinlikleri kapsamında kültürel etkinlikler de düzenleneceğini anlatan Selmanpakoğlu, tiyatro, sergi, konferans, panel ve konserlerle her alanda Hacı Bektaş Veli'yi anacaklarını kaydetti. 

Yarın başlayacak etkinlikler, 2 gün sürecek.

- "Delikli taş"

Etkinliklere katılmaya gelenler, Hacı Bektaş Veli'nin inzivaya çekildiği mağaranın da bulunduğu Çilehane bölgesinde, günahı olanın geçemeyeceğine inanılan "delikli taş"tan geçmeye çalıştı.

Bazı ziyaretçiler, zorlanmadan geçmeyi başarırken bazıları delikli taştan geçemeyip, geri dönmek zorunda kaldı. İnanışa göre, delikli taştan geçemeyenlerin adak kurban kestirmesi ve yoksullara dağıtılması gerekiyor.