NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - 28 Şubat sürecinde eşleri başörtülü olduğu için ordudan atılan astsubay kuzenlerden Ercan Görgülü semt pazarlarında seyyar satıcılık, Hüseyin Görgülü ise servis şoförlüğü yaparak ve bakkal dükkanı açarak zor günlerde ayakta kalmayı başardı.

Astsubay olarak görev yaptığı sırada ordudan ihraç edilen Ercan Görgülü (46) ile astsubay kuzeni Hasan Hüseyin Görgülü (43), 28 Şubat sürecinde eşleri başörtülü olduğu gerekçesiyle ordudan atıldı. Zor süreçte yaşadıkları ekonomik sıkıntıları çeşitli işler yaparak atlatıp ayakta kalan kuzenler, daha sonra memur olarak girdikleri Nevşehir Sağlık Müdürlüğünde aynı odada, zor yılların acı dolu izlerini silmeye çalışıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde 9 yıl görev yaptığını aktaran Görgülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecine girilmesiyle bulunduğu askeri birlikte sık sık anketler yapılmaya başlandığını, laiklik ve hilafetle ilgili düşüncelerinin sorulduğu ankete verilen cevaplarla da hakkında fişlemeler yapıldığını söyledi.

Eşi başörtülü olan personele lojmanda yer verilmediğini anlatan Görgülü, "Hanımlarımızı parti ve balolara davet ediyorlardı. Eşim çeşitli mazeretler ileri sürerek gitmiyordu, asıl amaçları başörtülü olup olmadığını belirlemek ve dine bakışını öğrenmekti. Eşim başörtüsünü açıp balolara katılmadığı için 'Disiplinsizlik' gerekçesiyle ordudan ihraç edildim" diye konuştu.

Görgülü, Doğu ve Güneydoğu bölgesini de kapsayan 9 yıllık hizmeti boyunca çeşitli defalar takdir belgeleri aldığını, hiçbir disiplinsizlik suçu işlemediğini belirtti.

Ordudan uzaklaştırılarak işsiz kaldığında özel sektördeki firmalara iş başvurusunda bulunduğunu, ardı arkası kesilmeyen baskılar nedeniyle firma yetkililerinin kendisine olumlu cevap veremediğini dile getiren Görgülü, "Bizi sivil hayatımızda da takip etmeye başladılar, işe başvurunca firmaya 'müracaatı onaylamayacaksınız' şeklinde baskılar yapıldı. 28 Şubat hayatımızı alt üst etti" dedi.

- "Bize, 'çöpçü bile olamayacaksınız' dediler

Bazı askeri yetkililerin kendisine, "Çöpçü bile olamayacaksınız" şeklinde ifadelerde bulunduğunu anlatan Görgülü, "Görevden uzaklaştırıldığımda bir çocuğum vardı, ayrıca eşim hamileydi. Bize 'belediyede çöpçü dahi olmazsınız' dediler. Evimi geçindirmek için semt pazarlarında seyyar satıcılık yaptım. Çorap satarak ekmek paramı kazanmaya çalıştım. Esnaflık tecrübem yoktu ama zarar ede ede öğrendik" ifadelerini kullandı.

Görgülü, Türkiye'de sivil anayasanın yürürlüğe girmemesi halinde benzer tehlikenin devam edeceğini de vurguladı.

- Kuzeniyle aynı kaderi paylaştı

Kuzeniyle aynı kaderi paylaşan Jandarma Astsubay Hasan Hüseyin Görgülü (43) ise 8 yıllık hizmetinin ardından Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığındaki görevinden eşinin başörtülü olması nedeniyle ihraç edildiğini söyledi.

Mevcut anayasada darbecilerin dayanak olarak kullandığı maddelerin bulunduğunu savunan Hüseyin Görgülü, "Benzer süreçlerin yeniden yaşanmaması için anayasa değişmeli. 1980 anayasasının kaynağı 1960'da atılmıştı. Yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalı" diye konuştu.

TSK'daki görevine son verilmesinin ardından maddi ve manevi acılar yaşadığını anlatan Hüseyin Görgülü, bir süre servis şoförlüğü yaptığını, özel sektörde de iş imkanı bulamayınca borç bularak açtığı bakkal dükkanını işlettiğini kaydetti.

Ercan Görgülü, 2011 yılında çıkarılan kanunla memur olarak atandığı Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğünde geçmişin acılarını unutmaya çalıştığını sözlerine ekledi.