ANKARA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Zeynep Çiğdem Çengel, dövmenin tarihinin 2 bin 300 yıl öncesine dayandığını belirterek, "Hun Türkleri'nde dövme bir statü göstergesiydi. Dövme bir aileye mensubiyeti ifade ettiği için özellikle saygın aileler ve asiller yaptırırdı" dedi.

Çengel, Kazan Belediyesi ile Ankara Üniversitesinin iş birliğinde düzenlenen, yurt içinden ve Türk Cumhuriyetlerinden akademisyenlerin katıldığı "3. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu"nda, "Hun Türkleri'nde dövme sanatına yansıyan figürler" konulu sunum yaptı.

Dövmenin tarihinin 2 bin 300 yıl öncesine dayandığını, Hun Türkleri'ne ait mumyalarda da dövmelere rastlandığını bildiren Çengel, "İskitler, Göktürkler ve Hunların dövme sanatıyla ilgilendiklerini biliyoruz. Hun Türkleri'nde dövme bir statü göstergesiydi. Dövme bir aileye mensubiyeti ifade ettiği için özellikle saygın aileler ve asiller yaptırırdı" dedi.

Günümüzde mürekkeple yapılan dövmenin geçmişte başka yöntemlerle gerçekleştirildiğini belirten Çengel, şu bilgileri aktardı:

"Yapılış tekniği ve kullanılan malzeme farklı olsa da dövmenin insanların üzerindeki etkisi değişmedi. Günlük hayatın içinden ya da fantastik canlıların resmedildiği dövmeler günümüzde 'toplum içerisinde kendisini farklı hissetme', 'dikkat çekme', 'vücudu süsleme' gibi gerekçelerle yapılıyor."