İSTANBUL (AA) - Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ne (İFM) ilişkin, "Geldiğimiz noktada hafriyat işleri bitmiş olup, proje içinde yer alacak metro inşaatı da tamamlanmak üzere" dedi.

Halisdemir, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi'nin ikinci gününde yaptığı konuşmada, yatırımcıları İFM'de yerlerini almaya davet etti.

Toplam 4,5 milyar liraya mal olacak İFM'nin mevcut durumu hakkında bilgi veren Halisdemir şöyle konuştu:

"Bugün geldiğimiz noktada hafriyat işleri bitmiş olup, proje içinde yer alacak metro inşaatı da tamamlanmak üzere. Proje kapsamında Ağaoğlu olarak bize ait olan 3. bölgede ise üst yapı çalışmalarına devam ediyoruz. Bu alanda 303 bin metrekare alan üzerinde yükselecek projemizde konut, ofis ve ticari alanlarımız bulunuyor. Bunlara ek olarak  proje içerisinde yer alacak AVM mevcut."

Halisdemir, Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak projenin donanımını geliştirdiklerini, sistemsel sorunlarla ilgisi bulunan "yazılımın" da aynı hızda düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

 

- "Dubai Finans Merkezi'nin bu konuma gelmesi, sağlanan teşviklerle gerçekleşti"

 

Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olan Dubai Finans Merkezi'nden örnek veren Halisdemir, finans merkezlerinin sağlanan teşvikler sayesinde çekilen uluslararası aktörlerle, bulundukları ülkeye büyük ekonomik fayda sağladığını söyledi. 

Halisdemir şöyle devam etti:

"Dubai Finans Merkezi'nin kısa sürede bulunduğu konuma gelmesi sağlanan teşviklerle gerçekleşti. Bu teşvikler arasında, vergi muafiyeti, yüzde 100 yabancı sermaye serbestliği, sınırsız yabancı çalıştırabilme imkanı ve finans merkezindeki anlaşmazlıkların yine finans merkezinde giderildiği mahkeme  yer alıyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin de en geç 5 yıl içinde gerçek bir finans merkezine dönüşebilmesi için bu teşvikleri sağlaması yeterli olacaktır."

 

UNESCO Cinsiyet Eşitliği Bölümü Direktörü Gülser Corat ise "Refahın taban seviyesinde büyümesinde kadının ekonomiye entegrasyonu" panelinde görüşlerini aktardı. Corat, "Kadınlar dünya ekonomisini, biz bunun farkında olalım ya da olmayalım, değiştiriyor, dönüştürüyor. Bunu müşteri, çalışan ve girişimci olarak yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

 

- "İstanbul tüm dünyanın arzuladığı şehir"

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise etkinliğin öğle yemeğinde katılımcıları selamlama konuşması yaptı.

İstanbul'un güzelliklerinden söz eden Kopuz, "İstanbul dünya tarihinin en kadim şehirlerinden birisidir. 8 bin yıllık yerleşim, 2 bin 670 yıllık şehirleşme ve bin 600 yıl başkent olma tarihine sahiptir. Her millet farklı bir dilden seslenmiştir ama tarihçi Philip Mansel'in deyişiyle, 'tüm dünyanın arzuladığı bir şehir' olmuştur" diye konuştu.