Şehir içinde 65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz seyahat etmesi noktasında sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden İnegöl Ulaşım A.Ş. (İNULAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Ayçiçek, ayda 75 bin kez ücretsiz binildiğini ve bunun da şirkete 1 milyon 600 bin lira zarara uğrattığını söyledi.

Kamu hizmeti yapan bir şirket olduklarını belirten İNULAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Ayçiçek, “65 yaş üzeri vatandaşların serbest seyahati konusunda sorumluluk merkezi hükümettedir. Ulaşımda kar amacı güdülmediğini, temel hedefin hizmet etmek olduğunun altını çizmek istiyorum. Zarardan emin olmamız lazım. 65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz seyahat etmesi noktasında, günde 2 bin 500 olmak üzere ayda 75 bin ücretsiz biniş yapılıyor. Bu da bizi 1 milyon 600 bin lira zarara uğratıyor. Zaten gazi, şehit yakınları ve kolluk kuvvetlerini ücretsiz olarak taşıyoruz. Bunun da bize maliyeti yıllık 800 bin lira. Bunun da üzerine 65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz seyahat etmesi eklenince 2 milyon 400 bin lira maliyet çıkıyor. Bu konuda yetkililerin bizlere yardımcı olmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

"ÜCRETSİZ KART SUİİSTİMAL EDİLİYOR"

Ücretsiz ulaşım kartlarının fuzuli ve gereksiz yere kullanılması nedeniyle, halk otobüslerinde yığılmalar yaşandığını ifade eden Ergin Ayçiçek, “Şuanda 65 yaş ve üstüne ulaşımın ücretsiz olması, bazı sıkıntıları da beraberin de getirmiş durumda. 65 yaş ve üstünde olup ücretsiz kart kullanan vatandaşlarımızın bazıları, bu uygulamayı gerçek manada suiistimal etmekteler. Turistik amaçla araçlarımızın kullanıldığı gibi örneğin mahallesindeki fırının ekmeğini beğenmeyip 1 durak ilerideki fırına ekmek almaya gitmek için araçlar kullanılmakta. Bu tip suiistimaller bizlere maddi olarak zarar verdiği gibi, ulaşım araçlarımızı da gerçekten ihtiyacı olan, işine yetişmek gibi amaçla kullanan vatandaşlarımızı da manevi olarak zaman kaybına uğratmakta ve bu sebeple mağdur etmektedir. Bu hususta vatandaşlarımızdan anlayış beklemekteyiz” dedi.

"YASAL HAKKIN, DUYARLI BİR ŞEKİLDE KULLANMASINI İSTİYORUZ"

Ücretsiz kartlarının suiistimal edilmesinin bir israf olduğunu ifade eden Ayçiçek, “Ücretsiz olması demek, istediğiniz kadar kullanmak demek değil. Devlet bu hakkı, hakkaniyet ölçüleri içerisinde diğer insanları mağdur etmeden kullanılması amacıyla vermiştir. Bu yasal hakkı, İnegöl halkının duyarlı bir şekilde kullanmasını istiyoruz. Ayrıca bu ücretsiz kartı, hak sahibi haricinde başkalarının kullanması yasaktır. Araçlara binerken, farklı birinin bu ücretsiz kartları kullandığını tespit ettik. Bu konuda 100 kişinin kartı iptal edildi ve bir daha verilmedi. Lütfen kart sahipleri kartlarına sahip çıksınlar. Ayrıca bu konuda şoförlerimize yönelik bizlere şikayetler geliyor. Şoförlerimiz de bu noktada yapılan baskılara dayanamayıp iş bırakıyorlar. Bu bizi ayrıca zarara uğratmaktadır” şeklinde konuştu.