Hakkari’de evleri tahrip olduğu için tek odada yaşam mücadelesi veren 9 nüfuslu Kılıç ailesi, adeta ölümle burun buruna yaşıyor.

Hakkari’nin Çukurca ilçesi Narlı köyünden göç ederek il merkezindeki Bağlar Mahallesi’ne yerleşen 9 nüfuslu Kılıç ailesinin durumunu, görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Tek katlı toprak evin bir bölümü çökerken, aile fertleri de maddi imkansızlıklar nedeniyle tek odada yaşamlarını sürdürüyor. Her an çökme tehlikesi olan evin diğer bölümünün üzerini naylon branda ile kapatan Kılıç ailesi, soğuk kış günlerinde zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Kaldıkları odanın duvarlarında büyük çatlaklıkların olması dikkatlerden kaçmazken, ağır kış şartlarında ise evin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Yaz aylarında Hakkari Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) başvuran Kılıç ailesi, evlerinin yapılması için yardım talebinde bulunurken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne gönderilen rapor da reddedildi.

Ev sahibi Fettah Kılıç, evin damındaki ağaçların kırıldığını ve duvarlarının ise çatladığını belirterek, en ufak bir yağışlı havada veya sarsıntı sırasında kaldıkları yerin yıkılabileceğini söyledi. Kılıç, “Biz köyümüzdeyken maddi durumumuz iyiydi. Tarımla uğraşarak geçimimi sağlıyordum. Ancak annem şeker, tansiyon ve böbrek hastası olduğu için tedavisini yapmak üzere şehre gelmek zorunda kaldık. Hayvanlarımızı satarak Bağlar Mahallesi’nde bir katlı toprak ev yaptık. Kendim işsiz ve elimde 9 nüfus bulunuyor. Kaldığımız evin iç ve dış kısmı tamamen tahrip olmuş durumdadır. Her an üzerimize çökebileceği korkusu içerisinde olmamıza rağmen başka da gidecek yerimiz olmadığı için bu evde kalmaya devam ediyoruz” dedi.

5 çocuk annesi Halime Kılıç ise, kaynanasının ve çocuklarının hastalığından dolayı köylerinden göç ederek il merkezine yerleştiklerini belirtti. Kılıç, “Köydeyken kaynanam ve çocuklarım sürekli hastalanıyordu. Şehre geliş gidişlerimiz zor oluyordu. Şehre yerleşmeye karar verdik. Gerek hayvanlarımızı satarak gerek köy tazminatı parası ile bir toprak ev yaptık. Ancak ev eski olduğu için her kış duvarlarında çatlamalar oluşarak daha sonrada bir bölümü çöktü. Şimdi çöken evin bir bölümünde yaşıyoruz. Evimizin yapılması için Hakkari Valiliği SYDV’ye başvurarak yardım talebinde bulunduk. Sayın Valimiz konunun üzerinde durarak evdeki hasar raporumuzu bakanlığı sundu. Fakat müşterek tapumuz olmadığı için bakanlık tarafından dosyamıza ret cevabı geldi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle de tapu devrini yapamadık. Soğuk kış günlerinde ağaç kolonlarla desteklenmiş ve üstünde naylon branda bulunan tek odalı evde yaşam mücadelesi veriyoruz. Kaynanam böbrek hastası, diyalize bağlı yaşıyor. Küçük oğlum ise başı büyüdüğü için ameliyat oldu. Çok perişan bir durumundayız. Soğuk kış günlerinde evin başımıza çökmemesi için gereğinin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Hakkari Valiliği SYDV yetkilileri ise, Kılıç ailesinin müşterek tapusunun olmadığından dolayı ev yardım dosyasının ret edildiğini belirttiler.