ANKARA (AA) - Çipli yeni kimlik kartlarının dağıtımı 14 Mart Pazartesi günü başlayacak. Anadolu Ajansı (AA), uygulama öncesi elektronik kimlik kartların basılacağı yüksek güvenlikli merkezi ve yeni kimlik kartlarının üretim süreçlerini görüntüledi.

Kimlik kartlarının kişiselleştirme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün bulunduğu kampüste bu amaç için inşa edilen Kişiselleştirme Merkezinde gerçekleştirilecek.

Merkez, güvenlik gereklilikleri dikkate alınarak yüksek koruma standartlarında inşa edildi. Dijital güvenlik tedbirleriyle donatılan merkezde, manyetik etkileşimler kullanılarak uzaktan veri çalınmasını engelleyecek önlemler de unutulmadı. Binanın tüm dış cephesinde de manyetik koruma özelliğine sahip malzemeler kullanıldı.

Mevcut nüfus cüzdanını kimlik kartıyla değiştirmek isteyen vatandaşlar, başvurularını ilçe nüfus müdürlüklerine giderek yapabilecek. Vatandaşlar, başvuru işlemleri için internet ya da çağrı merkezi üzerinden önceden randevu alabilecek.

Vatandaşların başvuru sırasında yanlarında biyometrik fotoğraf getirmeleri yeterli olacak. Biyometrik fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda ülke genelinde tüm fotoğrafçılar bilgilendirildi. Fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün internet sayfası üzerinden de bilgiye ulaşılabilecek.

Vatandaş odaklı yeni konsept

Başvuru sırasında görevli memur, vatandaşı, kimlik kartlarının değişimi sürecine yönelik olarak yeniden tasarlanan konseptte karşılayacak. Yeni konseptte banko sisteminin yerini alan masa sisteminde vatandaşla iletişim kuracak görevliler, vatandaşın TC Kimlik Numarası'nı dikkate alarak sistemde gerekli işlemleri ve doğrulamaları yapacak.

Verilere yüksek koruma

Başvuru sırasında kişisel veriler şablon olarak alınacak. Verilerin imaj olarak alınıp çoğaltılması söz konusu olmayacak. Kişinin biyometrik verisi resim olarak değil, sayı kümesi olarak saklanacak. Veriler sayısal kümelere dönüştürüldüğü için başka amaçlar için kullanılamayacak. Herhangi bir sayı kümesinin kime ait olduğu bilgisi kriptolu olarak tutulduğundan, kişisel bilgilere ulaşılması mümkün olmayacak. Bilgiler ayrıca güvenli haberleşme sisteminin sürekli ürettiği şifrelerle saklanacak.

Unutkanlar için şifre çözümü

Çipli kimlik kartlarının dağıtımına yönelik çalışmalar kapsamında ilçe nüfus müdürlüklerine şifre ve doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilebileceği kiosklar konuldu.

Kiosklardan vatandaşlar kendilerine başvuru sırasında verilen pinler ile işlem yapabilecek. Dileyenler buradan pin ve puk bilgilerini değiştirebilecek.

Kiosklar pin numarasını unutanlara da hizmet verecek. Pin numarasını unutanlar biyometrik verileriyle doğrulama yaparak yeni pin numarası belirleyebilecek.

Nüfus görevlileri ihtiyaç sahibi vatandaşın ayağına gidecek

Sistemin bileşenlerinden birini de Gezici Kayıt Terminali adı verilen taşınabilir kimlik başvurusu alma cihazı oluşturuyor. Bu cihazla hastalara, yaşlılara, engellilere ya da çeşitli nedenlerle ilçe nüfus müdürlüklerine ulaşamayanlara hizmet verilebilecek. Cihaz, cezaevi, üniversite, askeri birlik gibi toplu bulunulan yerlerde de kullanılabilecek. Ücra köşelerdeki yerleşim birimleri ya da küçük köylerde yaşayan vatandaşların ilçe merkezlerine gelmesinin zorluklarının önüne geçebilmek amacıyla mobil cihazlarla başvurular alınabilecek.

Nüfus görevlileri bir çanta içerisinde bir araya getirilen başvuru alma ekipmanlarıyla kişinin bulunduğu yere giderek gerekli işlemleri yapabilecek. Çantadaki ekipmanlarla biyometrik veriler alınabildiği gibi vatandaşın varsa fotoğrafı taranabilecek yoksa da çekilerek sisteme aktarılacak.

Kart transferi için özel asansör sistemi

Kalite kontrolünden başarıyla geçen kimlik kartı, binanın bir alt katında yer alan zarflama ve paketleme bölümüne insansız özel servis asansörüyle gönderilecek.