Avrupa Birliği Bakanlığı, AB fonlarının kullanımı ile ilgili yapılan harcamaların AB kuralları çerçevesinde, şeffaf ve kesinlikle hesap verilebilir biçimde kayıt altına alındığını açıkladı.

AB Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı medya kuruluşlarında yer alan, AB fonlarının takip edilemediği veya kayıt altında olmadan harcandığı algısına neden olabilecek, gerçekleri yansıtmayan haberler yer aldığı belirtilerek bazı bilgilerin bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasında yarar görüldüğü kaydedildi.

AB tarafından ülkeye, "Katılım Öncesi Mali Yardım" (IPA) kapsamında sağlanan fonların nasıl kullanılacağı, AB’nin bu konudaki her ülkeye aynı şekilde uygulanan kuralları uyarınca belirlendiği ifade edilerek Projelere ilişkin harcamalarda AB katkısı, AB Komisyonu bütçesinden, doğrudan Hazine Müsteşarlığımız bünyesinde oluşturulmuş "Ulusal Fon"a aktarıldığı belirtildi.

Bu fonların mali yönetiminin ise, AB Komisyonu’nca tüm benzer statüdeki ülkeler için öngörülen farklı bir muhasebe sistemi marifetiyle yürütülmekte ve yine AB Komisyonu tarafından düzenli olarak denetlendiği vurgulanarak "Yapılan harcamalar AB kuralları çerçevesinde, şeffaf ve kesinlikle hesap verilebilir biçimde kayıt altına alınmaktadır" denildi.

Ulusal Ajans ile ilgili olarak, AB Komisyonu tarafından 2014 yılında da denetim gerçekleştirildiği kaydedilerek, "Geçen ay sonuçlanan söz konusu Denetim Raporu’nda da, kapsamındaki Ulusal Ajans işlemlerinin, ilgili mevzuata uygun olarak yürütüldüğü teyit edilmiştir" ifadesi kullanıldı.