GAZİANTEP (İHA) – AB Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Suriyeli sığınmacıların eğitim konusunda çok zor noktalarda olduklarını fakat çatışma bölgesinde hayal edilebileceğin çok ötesinde şartların mevcut olduğunu ifade ederek Türkiye’ye teşekkür etti.

Kilis’te incelemelerde bulunan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Christos Stylianides, Gaziantep Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Suriyeli sığınmacıların eğitim konusunda çok zor noktalarda olduklarını fakat çatışma bölgesinde hayal edilebileceğin çok ötesinde şartların mevcut olduğunu ifade ederek Türkiye’ye teşekkür ettiğini söyledi. Mogherini, “Bugün burada sahadaki durumu inceledik. Validen bilgiler aldık. Yerel aktörlerden bilgiler aldık. Gerçekten burada son derece önemli, son derece hayati bir iş yapıyorlar. Büyük bir iş yapıyorlar. Onların buradaki başarıları son derece mükemmel. Aynı zamanda ben bu sığınmacıların ev sahipliğini yapan Türk hükümetine ve onlara yine ev sahipliği yapan Türk halkına teşekkür etmek istiyorum çünkü yerel düzeyde çeşitli sıkıntılara yol açmasına rağmen büyük bir özveriyle, fedakarlıkla Türk halkı bu kişilere yardımcı oluyor. Ve bunun da her türlü takdirin ötesinde olduğunu söylemek isterim. Bizim için burada bulunmak çok önemli. Türkiye’deki makamlarla, ev sahipliği yapan Türk halkıyla sadece dayanışma değil desteğimizi de sunmak için buradayız. Ziyaret ettiğimiz sığınmacıların hikayelerini dinledik. Endişelerini dinledik. Aynı zamanda çok sayıda çocuk olması da bizim dikkatimizi çekti. Birkaç yıldır aileleriyle birlikte çatışma bölgelerinden kaçmışlar. Belki çatışma anıları hafızalarında taze ama burada karmaşık yeni bir yaşam onları bulmuş. Dil sorunları var. Eğitim konusunda çok zor noktadalar ama yine çatışma bölgesinde hayal edebileceğinin çok ötesinde şartların mevcut olduğunu da gördük. Aynı zamanda biz burada sadece insani yardım konusu için bulunmuyoruz. Suriye’de yaşanan kargaşanın çözüme kavuşturulması için, siyasi bir çözüme kavuşturulabilmesi için katkıda bulunmak için çalışmalar yürütüyoruz. Burada BM Suriye Özel Temsilcisiyle de görüşmelerimiz oldu. nasıl katkı sunacağımız konusunda izlenim sahibi olduk” dedi.

“AB ÜYESİ DEVLETLERİN DIŞİŞLERİ BAKANLARIYLA GÖRÜŞECEĞİZ”

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanlarıyla bir toplantı düzenleyeceklerini ifade eden Mogherini, toplantıda DEAŞ ile mücadele ve kalıcı çözümün bulunması konularını tartışacaklarını söyledi. Mogherini, “Bu pazara günü AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla bir araya geleceğiz. Geniş müzakerelerde bulunacağız. Bu konuda itilafın çözülmesi, barışa doğru kalıcı çözümün bulunabilmesi konusunda neler yapılabileceğini tartışacağız. DEAŞ’le mücadele konusunu da ele alacağız. Öncelikle çözüm bulunması konusunu tartışacağız çünkü burada kiminle görüştüysek elinizden ne geliyorsa yapın ve bir çözüm bulun diyorlar. En çok istedikleri bu. Suriyelilere yardımlarda bulunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

“KİMSE SON YILLARIN EN BÜYÜK GÖÇMEN KRİZİNİ YAŞADIĞIMIZI İNKAR EDEMEZ”

İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Christos Stylianides ise, “Avrupa’nın Türkiye’ye olan destek mesajını getirmek için biz buradayız. Türk halkı burada sığınmacılara ev sahipliği yapıyor ve biz de güçlü ve somut bir şekilde dayanışmamızı ortaya koyuyoruz. Biz burada geçici bir sığınmacı kampını ziyaret ettik. Sığınmacılarla tanıştık. Evlerinden ayrılmak zorunda kalan kadınları ve çocukları gördük. Onların acılarını, ıstırabını yaşadık. Onların gelecekle ilgili endişelerini dinledik. Biz burada Suriye sığınmacı kriziyle ilgili bütün insani yardım sağlayan taraflarla, kilit oyuncularla görüştük. Gerçekten bu zor şartlar altında olağan üstü bir iş yapıyorlar. Onlara kahraman demek istiyorum. Kimse son yılların en büyük göçmen krizini yaşadığımızı inkar edemez. Bu krizin çözümünde herkesin dikkatine ihtiyacımız var. Bu kriz unutulmuş bir kriz olmamalıdır. En yardıma muhtaç olana gerekli yardımın sağlanabilmesi konusunda ortak bir sorumluluğumuz vardır. En önemlisi çocukların durumu. Bir kayıp nesil olmamasını sağlamak için bir görevimiz var” dedi.