WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakanlığı, aralarında Kuzey Kore'nin Myanmar Büyükelçisi'nin de bulunduğu dört kişi ve bir şirket hakkında silah kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, silah ambargosuna tabi olan Kuzey Kore hükümetinin silahlanma girişimlerine yardım ettiği öne sürülen dört kişi ve bir ticari kurumun kara listeye alındığı bildirildi. 

Listeye alınanların arasında Kuzey Kore'nin Myanmar Büyükelçisi Kim Sok Chol'un da olması dikkati çekti. Chol'un para karşılığında Kore Maden Kalkınma ve Ticaret Şirketi (KOMID) adına Mayanmar savunma sanayisi yetkilileriyle bazı görüşmeler yaptığı iddia edildi. 

Yaptırım kararı alınan diğer şahısları ise Ri Chong Chol, Kim Kwang Hyok ve Hwang Su Man oluşturdu. Ayrıca, Man'ın Mısır'da bulunan EKO Kalkınma ve Yatırım Şirketi de listede yer aldı. 

Açıklamada, adı geçen şirketin hali hazırda yaptırım uygulanan KOMID'in ürettiği silahların diğer ülkelere pazarlanmasında rol aldığı kaydedildi. 

Yaptırımlar çerçevesinde, bu kişi ve kuruluşların ABD'de bulunan mal varlıkları dondurulurken, Amerikalılarla tüm ticari ilişkileri yasaklandı. 

Bu arada, ABD Hazine Bakanlığının yaptırım kararı, Myanmar'daki genel seçim sonuçlarını takiben gelmesi ilginç bir ayrıntı olarak kayıtlara geçti.

Myanmar Seçim Komisyonu'nun kademeli olarak açıkladığı sonuçlar, Aung Sang Suu Çii liderliğindeki NLD partisinin, yıllardır iktidarda olan ordu destekli rakipleri karşısında ezici bir zafer elde ettiğini ortaya koymuştu.