ABD İç Güvenlik Bakanlığının göçmenlerin sosyal medyadaki hesaplarını takibe alması tartışma konusu olmaya başladı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığının göçmenlerin sosyal medya hesaplarını takibe almasına ilişkin Amerika Türk Toplulukları Birliği Başkanı Savaş Şahin, “Ulusal güvenliği tehdit eden bir konuda elbette bilgi toplanması doğaldır. Ancak bir yönüyle korkutucu olduğunu düşünüyorum. Çünkü mahremiyetlerinin bir kısmı ihlal edilecek olması kabul edilemez. Göçmenlik statüsünden vatandaşlık alsak bile kanun önünde eşit korumaya ve muameleye tabi olmalıyız” dedi.

Eylül 2017 tarihinden itibaren başlanan uygulama konusunda bakanlık nasıl bilgi toplayacağı ve kimin bu bilgileri değerlendireceği konusunda açıklama yapmamıştı. 1974 Gizlilik Kanunu’na ek olarak getirilen düzenleme, yeşil kart sahiplerinin, göçmenlerin, akrabalarının, göçmenleri tedavi eden doktorların, göçmenlerin bir soruşturmadaki işbirliğine onay veren yetkililerin, savcıların ve göçmenlere eşlik eden diğerlerinin sosyal medyada izlenmesini içeriyordu. Gizlilik Kanunu 1974’te Başkan Richard M. Nixon’un başkentteki Watergate Oteli’nde Demokratik Parti dosyalarını ele geçirdiğinin ortaya çıkmasının ardından istifa etmesinden sonra kabul edilmişti. Kanunun amacı, hükümetlerin bireyler hakkında bilgi toplama yetisini sınırlandırmaktı.

2015’te yabancı uyruklu saldırganların Kaliforniya eyaletinin San Bernadino kentinde düzenlediği saldırının ardından Cumhuriyetçi Senatör John McCain, yabancı gezginlerin ve göçmenlerin sosyal medya siteleri üzerinden izlenmesini teklif eden yeni bir tasarı sunmuş , “Ülkemize yönelen güvenlik tehditleri karşısında, arka plan kontrolü için en güçlü politikalara ve süreçlere sahip olmamız önemli” demişti.