Tokat’ta 5 caminin elektriği abone olunmadığı gerekçesiyle kesildi.

Tokat merkez Fatih, Abdulkadir Geylani ve Hoca Ahmet Camileri ile merkeze bağlı Kılıçlı köyündeki Hazreti Ömer Camii ve Gökdere Köyü Camii’nin aydınlatması dışında kalan elektriği Çamlıbel Elektrik Perakende Satış ekipleri tarafından kesildi. 5 caminin elektrik aboneliği olmadığı gerekçesi ile elektriklerinin kesilmesini ise cami cemaati eleştirdi.

Tokat İl Müftüsü Ahmet Erdem, camilerde aydınlatma ve ısınma olarak iki ayrı elektrik saati olması gerektiğine dikkat çekerek, aydınlatma giderinin devlet tarafından karşıladığını söyledi. Camilerde temizlik, ısınma ve ses cihazları için kullanılan prizlerin elektrik saatinin ayrı olması gerektiğini ifade eden Erdem, “Aydınlatma sisteminden ayrılacak olan elektrik saatinin cami görevlisi veya dernek başkanı olarak mutlaka kayıt yapılması gerektiğini söylediler. Biz de bundan sonra görevlilerimize bu bilgiyi ileteceğiz. Ancak cami olduğu için görevlilerin üzerine elektrik aboneliğinin nasıl yapılacağı konusunu görüşüyoruz” dedi.

“CAMİ ADINA ABONELİK YAPILMALI”

Caminin bir lojman, ev olarak düşünülemeyeceğini, bunların halkın olduğunu ifade eden Erdem, “Cami görevlileri değişebiliyor. Bu anlamda cami adına abonelik yapılsa bizim için kolaylık olur. Mutlaka bir kayıt yapılacaksa yapılacak. Bundan kesinlikle kaçıyor değiliz. Orada yanan elektrik mutlaka ödenecektir. Cemaat kullanıyorsa bunun parasını ödeyecek. Aydınlatmayı devlet ödüyor. Bunda bir sorunumuz yok. Sadece camide ayrılan elektrik sayacı kim adına kayıt edilecek bu konuda sıkıntımız var. Onu da çözeceğiz inşallah” diye konuştu.

Fatih Camii cemaatinden Halil Adıyaman, camilerinin elektriğinin borcundan dolayı değil abone olunmadığı için kesildiğini öğrendiklerini ifade ederek, “Burası Allah’ın bir evi, buranın elektriğinin kesilmemesi lazım. Ev, iş yeri olsa kesilir ama burası Allah’ın evi. Şimdi camiye gelenler elektrik kesintisi olduğu için soğukta namaz kılmak durumunda kalacak” şeklinde konuştu.

ÇEDAŞ: “TOKAT’TA 13 CAMİ HARİÇ TÜMÜ ELEKTRİK ABONESİ OLDU"

Çamlıbel Elektrik Perakende Satış A.Ş.( ÇEDAŞ) Tokat İl Direktörü Aytekin Ayan ise, Tokat’ta 13 cami hariç tümünün elektrik abonesi olduğunu kaydetti. Tüm camilere prizlerin kullanımıyla ilgili görevlinin perakende sözleşmesi imzalaması için Temmuz ayında tebligat gönderdiklerini ifade eden Ayan şunları kaydetti:

“Enerjisi kesilen birçok camiinin prizlerinin (ısıtma ve soğutma amaçlı kullanımlar) aydınlatmaya bağlı olduğu tespit edilmiştir. Priz ve aydınlatmanın sayaçlarının ayrılması, ölçümlerinin değerlendirilmesinin kullanıcı olarak belirlenen kişilerce takip edilmesi gerekmektedir. Camilerde abonelik priz ve aydınlatma olarak ikiye ayrılıyor. Bu anlamda yönetmelik gereği abonelik sözleşmesi olmayan camilerin elektriğini kesmekten ziyade önce şifahen uyardık. Görevli olan çoğu arkadaş ‘bu bizim sorumluğumuz değil, müftülük takip ediyor’ diyerek bu olayda duyarsızlık gösterdiler. 13 ya da 14 cami kaldı, bunlarda işi başka yönlere götürerek bu sorumluluktan kaçmaya çalışıyorlar. Diğer camiler elektrik abonesi oldular. Tokat merkezden başka bir yerde böyle bir sorun yok. İlçelerde abonelik işlemlerinde sıkıntı yok.”