Kastamonu’da, aç kalan ayılar karınlarını doyurmak için köylere inmeye başladı. Aç ayılar, sokak köpeklerine saldırdı. Sağ kalan sokak hayvanlarına Kastamonu Belediyesi sahip çıktı.

Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde aç kalan bir ayının 50 gün önce defnedilen bir cenazeyi mezardan çıkararak yemesinin ardından bu sefer aç kalan ayılar, sokak köpeklerine saldırdı. Devrekani ilçesi Yaralıgöz mevkisine bırakılan sokak köpeklerine aç ayılar saldırdı. Aç ayılar, karınlarını doyurmak için yakaladıkları sokak köpeklerini ormanlık alana götürerek parçaladı. Çevredeki vatandaşların şahit oldukları olayın ardından Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’ne bilgi verildi. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri, aç kalan ayıların karınlarını doyurmak için sokak köpeklerine yönelik saldırdığı yönünde tutanak tuttu. Tutanak, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğüne gönderildi.

SAĞ KALAN HAYVANLAR KURTARILDI

Olayın ardından çevredeki vatandaşlar, Havyan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Kastamonu İl Temsilcisi Ayten Kökgöz’e bilgi verdi. HAYTAP İl Temsilcisi Ayten Kökgöz de, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve Kastamonu Belediyesi ekipleriyle Yaralıgöz mevkisine giderek sağ kalan sokak hayvanlarını topladı. Sokak hayvanları, Kastamonu’ya getirilerek geçici hayvan bakım evine teslim edildi. Burada tedavi altında tutulacak olan köpekler, gerekli bakımları yapıldıktan sonra yeniden uygun ortamlara salınacak. İki gün önce kendilerine bir ihbarın geldiğini belirten HAYTAP İl Temsilcisi Ayten Kökgöz, “Yaralıgöz mevkisini köpeklerin bırakıldığı şeklinde. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleriyle olay yerine gidip durum tespiti yaptık. Bugünde, köpekleri toplamaya gittik. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcisi olarak ben ve Kastamonu Belediyesi ekipleriyle belediye başkanımızın özel izniyle gittik. Burada görebildiğimiz bütün hayvanları toplamaya çalıştık. Elimizden ormanlık alana kaçanlar oldu, yakalayamadığımız hayvanlar oldu. Küçük yaşta ve büyük yaşta köpekler kaldı” dedi.

Birkaç gün önce aç kalan ayıların sokak köpeklerine saldırdığını ve yakaladıkları sokak hayvanlarını yediklerini ifade eden Kökgöz, “Yaralıgöz’deki vatandaşların gözünün önünde ayı, sokak köpeğini yemiş vatandaşlar hiçbir şey yapamadıklarını söyledi. Aynı zamanda diğer yabani hayvanlar görülmüş” diye konuştu.

“SOKAKLARDA KÖPEK KALMADI”

Sokak hayvanlarının Çatalzeytin ilçesinde alınıp Yaralıgöz mevkisine bırakıldığını iddia eden Kökgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı zamanda mavi bir aracın 5-6 gün önce Yaralıgöz mevkisine köpekleri bıraktıklarını söylediler. Büyük ihtimalle bu köpeklerin Çatalzeytin ilçesinden bırakıldığını belirttiler. Önceki yıllarda Çatalzeytin’den buralara köpeklerin bırakıldığını söylediler. Çatalzeytin ilçesinde hayvanseverlerle yaptığımız görüşmeler neticesinde ilçede köpek kalmadığını ifade ettiler. Kastamonu Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleriyle birlikte Yaralıgöz mevkisinde bulduğumuz köpekleri toplayıp Kastamonu Belediyesinin Geçici Hayvan Bakımevine teslim etmeye geldik. Bunların tedavileri, kısırlaştırmaları yapılacak, sonra uygun yaşayabilecekleri ortama salınacaklar.”

Aç kalan ayıların sokak köpeklerine saldırdığını aktaran Kökgöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaralıgöz mevkisinde ikamet eden arkadaşlar, gözleri önünde ayının köpeği yakaladıktan sonra parçalayıp yediğini söyledi. Bunu önlemek için sokak hayvanlarımızı bu tür yerlere bırakmamamız gerekiyor. Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin, ayıları ve diğer yırtıcı hayvanları ormanlık alanda bir şekilde beslemeleri gerekiyor. Ayıların bu şekilde şehirlere veya insanların yaşadıkları yerlere inmemeleri sağlanmış olur.”