SİVAS (AA) - Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuğun insanların kararlarını kendilerinin verdiği ve dostane bir çözüm sistemi olduğunu söyledi.

Öztatar, Sivas Adliye Sarayı'ndaki konferans salonunda Adalet Bakanlığı ve Sivas Barosu'nun ortaklaşa düzenlediği "Arabuluculuk Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, arabuluculuğun ilkeleri hakkında bilgi verdi.

Arabuluculuğun tüm dünyada uygulanan bir sistem olduğunu belirten Öztatar,"Arabuluculuk tarafların kendi kararlarını kendilerinin verdiği bir sistem, dostane bir çözüm yöntemidir" dedi.

Türkiye'nin 161. ülke olarak arabuluculuk sistemine girdiğini hatırlatan Öztatar, "ABD bu sisteme 1970'lerde, Avrupa 1980'lerde başlamış, biz 2013 yılında ancak bu sistemi uyguladık. Biz bu sisteme biraz geciktik ama birazda gecikmişliğin acısını çıkarır gibi çok hızlı bir şekilde, Türkiye'ye yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu sistemin uygulanabilmesini artırmak istiyoruz" diye konuştu.

Öztatar, sözlerine şöyle devam etti:

"Arabuluculuk bir haktır. Tüm dünya diyor, (mutlaka mahkemeye gitmek zorunda değilsiniz, önce arabuluculuğa giderek sorununuzu kendiniz halledebilirsiniz), sonra tahkime giderek sorununuzu bir hakem halledebilir, baktığımızda en son yol dava yoludur. Arabuluculuk Ahilik kültüründe vardır. İki esnaf arasında bir sorun olduğunda üçüncü bir esnafın 'gelin bakalım şu masaya bir oturun, sorunlarınızı konuşun, konuşarak sorunlarınızı kendiniz halledin' dediği bu sistemin hukuki zeminidir. Arabuluculuktaki amaç, insanların kararlarını kendilerinin vermesini sağlayacak sistemin oluşturulmasıdır."