KAYSERİ (AA) - Kayseri'de gerçekleştirilen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bölgesel Saha Tatbikatı'nda gerçeğini aratmayan görüntüler ortaya çıktı.

Ahi Evran Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm alanında gerçekleştirilen tatbikata, Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Kahramanmaraş ve Yozgat'tan AFAD ekipleri de destek verdi. 

Kayseri Afet Müdahale Planı çerçevesinde oluşturulan senaryo gereği, bölgede meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından yangınlar çıktı.

Kayseri'den çözüm ortağı 26 kamu kurum ve kuruluşu ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ekiplerinin de yer aldığı tatbikatta, ekipler hızla bölgeye ulaşarak sorumluluk sahalarında görev aldı. 

Polis ekipleri, binaların enkazları çevresinde görev alarak yağma olaylarını ve vatandaşların kurtarma ekiplerinin çalışma sahasına girmelerini önledi. İtfaiye ekipleri çıkan yangınlara müdahale etti, su, elektrik ve doğalgaz ekipleri ise altyapıdaki tahribatı onarmaya çalıştı. 

AFAD ekipleri ve Jandarma Arama Kurtarma Timi (JAK) ise enkaz altında kalan yaralıların güvenli şekilde tahliyelerini sağladı, cesetleri çıkardı. Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) de hem arama kurtarma çalışmalarına katıldı hem de yaralılara ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Özel kıyafetli ekipler ise kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer sızıntılara karşı ölçümler yapıp önlem aldı. 

Enkaz altından kurtulan yaralılar, ambulanslarla bölgeye kurulan sahra hastanesi ve çevredeki hastanelere sevk edildi. Arama kurtarma ekipleri enkaz altında 10 yaralı ve 5 ceset çıkardı. 

Belediyeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi kamu kurumları da sorumluluk alanlarıyla ilgili çalışmalar yaptı. Tatbikata 700 personel ile 115 araç katıldı.

Tatbikatta, depremzede olarak görev alan öğrencilerin, gerçekçi görüntüler ortaya koymaları dikkati çekti.

Vali Orhan Düzgün, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçmişte afetler dolayısıyla büyük acılar yaşadığını belirtti. 

Tatbikatların önemine işaret eden Düzgün, "Bir felaket meydana geldiğinde krizi yönetebilmek önem arz ediyor. Afet sırasında oluşan can kayıplarının naklinden, defin işlemlerine, yaraların tedavilerinden afetzedelerin nerede barındırılacağına kadar bütün hazırlıkların gözden geçirilmesi son derece önemli" dedi.