Oltu’ya bağlı Ünlükaya Mahallesinde ikamet eden Muzaffer Toprak (64), 2014 yılında kendisine teslim edilen afet konutunun birçok eksiğinin olması nedeniyle neredeyse oturulamaz durumda olduğunu belirterek kirada oturduğunu kaydetti.

Yaptırılan afet konutlarının kötü olması nedeniyle oturamadığını ve Oltu ilçe merkezinde 3 yıldır kiraladığı bir ev de oturmak zorunda kaldığını belirten Muzaffer Toprak, “20 yıl boyunca ben bu evin hayalini kurdum. Yapılan konutların neredeyse yarısı benim evim gibi sorunlu.” dedi.

Konutların teslimi sırasında eksikleri görünce teslim almayacağını söylemesine karşılık konutları yapan müteahhidin konutu teslim alması halinde eksikleri tamamlayacağı sözünü yerine getirmediğini öne süren Muzaffer Toprak, “Evleri bize teslim ederken gördüğüm eksikler yüzünden konutumu teslim alamayacağımı söyledim. Balkonu çökmüş ve evin etrafını çevreleyen perde beton binadan kopmuş bir haldeyken bu evi teslim alamazdım. Teslim almayacağımı da müteahhidin kendisine söyledim. “Eve gir, ben sonradan yapacağım” dedi. Eve girdikten bir süre sonra bu halde evde oturulamayacağını anlayınca eksikleri ne zaman yapacağını sormak için yanına gittim. Hiçbir şey yapamayacağını söyleyerek, “istediğin yere şikâyet et, benim yapabileceğim hiçbir şey yok” dedi. Ben de konuyu Cumhurbaşkanlığına kadar taşımaya karar verdim” diye konuştu.

20 yıl boyunca ev hayalini kurduğunu kaydeden Muzaffer Toprak, “Afet nedeniyle mahallemizde yeni konut yapılması için yıllarca uğraştık. Sonunda köye afet konutu yapılması kararı çıktı. Köylüler olarak bir müteahhitle anlaştık. Daha sonra köy muhtarı ile yine köylümüz olan ve şuan ki konutları yapan müteahhit diğer köylülerimizi ikna ederek daha önce anlaştığımız müteahhitten köy halkını vazgeçirdiler. Bizler bunun yanlış olduğunu söyleyerek bir süre bu duruma direndik ama çoğunluk muhtarın ve konutları yapan köylümüz olan müteahhidin ısrarıyla kararını değiştirince konutlarımızı yapması için daha önceden anlaştığımız müteahhitten vazgeçmek zorunda kaldık.” derken yaşadıkları süreci anlattı.

Konutların yapım aşamasından teslim sürecine kadar yaşadıklarını anlatan Muzaffer Toprak, uğraşlarına rağmen sıkıntısının çözülmediğini ve müteahhitle yaşadığı sorunu yazılı olarak Cumhurbaşkanlığına bildirmeye karar verdiğini dile getirdi.

Toprak, “Cumhurbaşkanımıza kadar bu sıkıntımı dilekçeyle bildirdim. Cumhurbaşkanlığı da Erzurum Valiliğine, orada Oltu Kaymakamlığına bildirdi. Oltu Kaymakamlığı Belediye Başkanlığından evin durumu hakkında inceleme yapmasını istedi. Belediyeden gelen yetkililer yaptıkları inceleme sonrası konutun eksiklerinin tamamlanabilmesi için 25 bin lira gerektiği yönünde bir masraf çıkardılar. Benim bu masrafı karşılayacak durumum yok. Belediye de yapamayacağını söyledi” diyerek içinde bulunduğu durumu aktardı.

Oltu Belediyesi Fen İşleri yetkililerinin evin etrafına 50 metrekare perde beton atılması başta olmak üzere birçok eksik tespit ettiğini kaydeden Muzaffer Toprak, “Yaklaşık 3 yıldır Oltu merkezde kirada bir ev tuttum, oturuyorum. Çünkü mevcut haliyle o konutta oturamazdım. Konutun girişteki balkonu çökmüş durumda. Müteahhit bazı konutların banyosuna kazan koyarken benim evim gibi bazı evlerde bu yok. Yine çatıya İzocam döşenecekti, onu da yapmadı. Bizler bu evlere 54 bin lira para ödeyeceğiz. Nasıl bir devirde yaşıyoruz ki, işini eksik yapıp teslim eden bir müteahhit “istediğin yere şikayet et” diyebiliyor. Bu nasıl bir anlayıştır, o kime güveniyor, biz kime güveneceğiz anlayamadım” şeklinde konuştu.

Bu arada Ünlükaya Mahallesi sakinlerinden bir diğeri Hamza Şimşek ise konutunun bulunduğu yerin yüksek bir alanda olduğunu belirterek, “Benim ailem özürlü. Devamlı buradan inip çıkamıyor. Evin tabanı çökmüş durumda. Eksik halde evleri teslim aldık. Ancak müteahhit eksikleri tamamlayacağını söylemişti, yapmadı. Betonu çökmüş, su boruları uluorta açıkta her şey delik deşik yıkılmak üzere. Yokluktan bu ev de oturuyorum. Başka çarem yok.” şeklinde bir yetkilinin gelip yaşadıkları durumu görmelerini ve kendilerine sahip çıkmalarını istedi.