Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki “Afrikalı Öğrenciler Topluluğu” kuruldu.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan’ın da katılımıyla OMÜ Afrikalı Öğrenciler Topluluğu’nun açılış töreni düzenledi. Düzenlenen törene rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“ÜLKEMİZE DÖNDÜĞÜMÜZDE OMÜ’YÜ EN İYİ ŞEKİLDE TANITACAĞIZ”

Renkli görüntülerin yaşandığı tören, Topluluk Başkanı Sierra Leone’den Harita Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Abu Kamara’nın açılış konuşmasıyla başladı. Kamara, Afrika’daki 58 ülkenin 44’ünden yaklaşık 250 Afrikalı öğrencinin OMÜ’de eğitim gördüğünü söyledi. Topluluğun kısaca kuruluş amacından da söz eden Kamara, “Samsun’da okuyan Afrikalı öğrenciler olarak birlik olmaya ve daha rahat iletişim kurabilmek için de topluluk kurmaya karar verdik. Bizler ülkemize döndüğümüzde Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni en iyi şekilde tanıtmaya çalışacağız” dedi.

Topluluğun Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Çağatay Tufan konuşmasında, “Üniversitemizin uluslararası hüviyet kazanmasında bu arkadaşlarımızın büyük rolü olacaktır” diyerek başarı dileklerinde bulundu.

“OMÜ’DE AFRİKA KITASINDAKİ 58 ÜLKENİN 44’ÜNDEN ÖĞRENCİ OLMASI GURUR VERİCİ”

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, “Öğrencilerimizin bir takım talepleri var. Tek tek çözmeye çalışıyoruz. Artık diplomalarımızı hem Türkçe hem İngilizce olarak veriyoruz. Ayrıca bundan sonra dileyen tezlerini de İngilizce olarak yazabilecek. Afrika kıtasındaki 58 ülkenin 44’ünden bizde öğrenci olması gerçekten üniversitemiz açısından gurur verici. Afrika bence dünyanın gözünü diktiği ve Batı’nın yıllarca sömürdüğü bir kıta olmuştur. Biz ise, Türkiye’nin tarihini araştırdıysanız, bize komşu olsun olmasın, her zaman kardeş gibi bakmış, her zaman yardımcı olmaya çalışmışızdır. Hiçbir zaman da hesabımız olmamıştır. Afrikalılar da diğer komşu ülkeler gibi bizlerin kardeşidir. Özellikle son 10 yılda sayısı 7 olan Afrika büyükelçiliğinin sayısı 40’a yaklaşmıştır. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın Afrika’ya hiç uçuşu yokken şimdi çok sayıda merkeze doğrudan uçmaktadır. Afrika eskiden manen yakındı, şimdi madden de yakın. Sizleri Samsun’da ve üniversitemizde görmekten son derece gururlanıyoruz” şeklinde konuştu. Rektör Akan konuşmasında öğrencilere, daha önce Afrika ülkelerinden gelen yüzde 15’lik öğrenci kontenjanını yüzde 20’ye çıkaracağının sözünü de verdi.

“AFRİKA’NIN ÖNÜNÜ AÇACAK OLAN SİZLERSİNİZ”

Rektör Akan sözlerini şöyle tamamladı: “Hepiniz bir an önce ülkenize dönüp Afrika’yı ayağa kaldırmalısınız. Çünkü diğer kıtalar kendi kalkınmalarını yaptılar. Afrika kıtası işlenmemiş bir maden gibi. Afrika’nın önünü açacak olan sizlersiniz. Diğer ülke öğrencileri böyle bir birliktelik oluşturamadılar. Sizleri kutluyorum. Samsun’a renk kattınız, hoş geldiniz. Sayınızın daha da artmasını bekliyorum. Başarılı bir eğitim yılı diliyorum.”

Konuşmaların ardından öğrenciler Afrika kıtasını, kendi kültürlerini tanıtan sunumlar ve çeşitli dans gösterileri yaptılar. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan da topluluğun yöneticilerine ve öğrencilerine üniversitenin çeşitli hediyelerini verdi.

Afrika kıtasındaki 44 farklı ülkeden, 250 öğrencinin bulunduğu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde toplamda 1800 uluslararası öğrenci öğretim görüyor.