KAHRAMANMARAŞ (AA) - Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Katar sermayeli Nebras Enerji'nin, Afşin-Elbistan Termik Santrali Projesi'ne yatırım planına ilişkin, "Afşin-Elbistan bölgesine yaklaşık olarak 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu yatırım gerçekleşirse Türkiye'nin bir seferde göreceği en büyük yatırımlardan biri olacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ile EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan bölgesinde termik santraller ve kömür işletmesinde incelemede bulundu.

Alış, gazetecilere yaptığı açıklamada, Afşin-Elbistan Termik Santrali'ne yabancı firmaların ilgi gösterdiğini söyledi.

B Termik Santrali'nin işletme hakkının devredilmesi konusunda yabancı firmaların ilgisini aktaran Alış, burayla Katar sermayeli bir firmanın yakından ilgilendiğini anlattı. 

Alış, Katar sermayeli Nebras Enerji'nin, Afşin-Elbistan Termik Santrali Projesi'ne yatırım planına ilişkin, şunları kaydetti:

"Böyle bir şey söz konusu olursa B Termik Santrali'nin işletme hakkı devredilecek ve hiçbir şeye karışılmayacak. EÜAŞ ve Katar'ın ortak olduğu yerli şirketle işletilebilir. Ayrıca yeni santrallerin yapımı için 6-7 senelik bir termin var. C santrali yapımı hemen başlayacak, sonrasında diğer üniteler yapılacak. Afşin-Elbistan bölgesine yaklaşık olarak 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu bilgiler Katar basınında da yer aldı. Bu yatırım gerçekleşirse Türkiye'nin bir seferde göreceği en büyük yatırımlardan biri olacak."

Afşin-Elbistan Termik Santrali'ndeki özelleşmeden sonra işçilerin özel sektörle beraber çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Alış, eğer çalışmazlarsa da yine EÜAŞ'ın işçileri olduklarını, işletme hakkının belli olduğunu kaydetti.

-İşçi alımının iptal edilmesi-

AEL, A ve B Termik Santrallerine 219 teknisyen ve teknikerin alımının iptal edilmesine ilişkin Alış, 2015'te yapılacak işçi alımının ertelendiğini, alımların iptalinin söz konusu olmadığını bildirdi. 

Enerji Bakanı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ise 1994'ten bugüne özelleştirme uygulamalarının içinde bulunan birisi olarak tamamen personel boyutuyla özelleştirmeyle ilgilendiğini söyledi.

Özelleştirme sonrasında devletin en öncelik verdiği konunun istihdam ve orada çalışan işçilerin iş garantisi ve hakları olduğunu vurgulayan Benli, "Şu ana kadar özelleştirme sonrasında hiçbir yerde kurumsal olarak ya da kişisel olarak 'şu haklarımız ihlal edildi, işsiz kaldık' denilebilecek özelleştirme yaşanmadı. İlk özelleştirme örneklerinde işçilerin bir hakkı yoktu, fakat 2004'ten itibaren düzenlemeyle işçilerimiz, işsiz kalmamaktadır ve işlerine de devam etmektedirler" dedi.

Özellikle üretim özelleştirmelerinde aksine istihdam artışı gibi güzel sonuçların çıkabildiğini vurgulayan Benli, burayı işletecek firmanın üretim yapmak durumunda olduğunu, işçilerin haklarının da garanti altında olduğunu kaydetti.

Özelleştirme yapılan yerde kalmak istemeyen işçilere devletin farklı alternatiflerinin bulunduğunu dile getiren Benli, "Kamunun diğer kurumlarına geçiş hakkı gibi farklı alternatifler sunuyor. Kamunun diğer kurumuna geçen işçi sayısı kadar da çalıştıran firma yeni eleman alıyor. Özelleştirme sonucunda yeni istihdamlar oluyor" diye konuştu.

Benli ve Alış, Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ndeki ziyaretinde, B Termik Santrali İşletme Müdürü Mustafa Has, Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi Müdürü Ahmet Yaldız, Çöllolar Kömür İşletmesi Müdürü Şeref Göksu'dan brifing aldı.