KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi tarafından Ahi Evran Tıbbi Araştırmalar Grubu (ATAG) kurulduğu bildirildi.

ATAG Koordinatörü Doç. Dr. Harun Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, araştırma grubunda organik ve analitik kimya, biyokimya, mikrobiyoloji, toksikoloji ve tıbbi genetik alanlarında araştırmalar yapılacağını belirtti.

Çiftçi, kurulan araştırma grubunda nitelikli bilimsel çalışmaların yanı sıra uluslararası düzeyde ve uygulamaya yönelik çalışmalara öncelik verileceğini, ihtiyaç duyulan kalifiye elamanların yetiştirilmesinde fayda sağlanacağını belirtti.

Araştırma grubunun yeni potansiyel ilaç öncü maddelerinin tasarımı, sentezi, karakterizasyonu ve biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi ile ilgili çalışmalara başlandığını vurgulayan Çiftçi, "Çalışmalarda elde edilecek moleküllerin, normal hücreleri tahrip eden veya mutasyona uğratan serbest radikallere karşı davranışları belirlenecek. Bazı kanser türlerine kadar birçok hastalığın oluşumunda ve gelişiminde rol aldığı, canlı organizmalara karşı olan savunma mekanizmalarının yetersiz kaldığı durumlarda hücresel hasarın giderilmesine yardımcı önemli roller üstlenecektir" ifadelerini kullandı.