KAYSERİ (AA) - Kayseri'de konuşlu 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'na, Airbus CN-235 uçaklarının yetkili bakım merkezi sertifikası verildi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında düzenlenen sertifikasyon töreninde yaptığı konuşmada, Türk Hava Kuvvetlerinin, "ebedi başkomutan ve en büyük havacı Mustafa Kemal Atatürk'ün" eşsiz öngörüsüyle çizdiği yolda emin adımlarla yürüdüğünü söyledi.  

Bugün elde ettikleri kabiliyetin "İstikbal göklerdedir" hedefi doğrultusunda atılan güzel bir adım olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

"Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlıkları, 80 yılı aşkın bilgi birikimleriyle sürdürülebilir harekatın önemli birer çarpanı konumuna gelmişlerdir. 1. Hava İkmal Bakım Merkezi, jet uçak ve motorlarının bakımında, 2. Hava İkmal Bakım Merkezi büyük gövdeli uçakların fabrika seviyesi bakımında, 3. Hava İkmal Bakım Merkezi ise elektronik ve kalibrasyon alanında hem yurt içi hem de yurt dışında savunma sanayi alanında boy gösterebilecek konuma ulaşmışlardır. Bunun en önemli göstergelerinden biri Aralık 2014'te yeni nesil müşterek taarruz uçağı F-35'lere güç sağlayacak F-135 motorlarının Avrupa bölgesi bakım, onarım, tadilat sorumluluğunun 1. Hava İkmal Bakım Merkezine verilmesidir. Dünya çapında ses getiren bu kazanımın ardından 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığımız da benzer bir başarıya imza atmış ve CN-235 uçakları için yetkili bakım merkezi olarak tescil edilmiştir. Kazanılan bu başarı hepimiz için hayırlı olsun."

Öztürk, 2004-2006 yılları arasında komutanlığını yaptığı 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nın 2 binden fazla onarım ve 15 binden fazla imalat kabiliyetiyle sadece Türkiye'de değil, bölgesinde de çok önemli bir lojistik merkez konumunda olduğunu kaydetti. 

İlgi alanı içinde silah sistemlerinin bakım, onarım, revizyon, modernizasyon, ikmal ve teknik yönetim faaliyetlerini dünya ve NATO standartlarında yürüten merkezin, kazandığı sertifikasyon belgesiyle mevcut başarılarını taçlandırdığını ve C-130 uçaklarında olduğu gibi CN-235 uçaklarında da bu seviyeye ulaştığını vurgulayan Öztürk, bu başarının sivil sanayi ile entegrasyon açısından önem taşımasının yanı sıra 2. Hava İkmal Bakım Merkezini küresel savunma sanayi alanında önemli bir aktör haline getirdiğini anlattı. 

Orgeneral Öztürk, Hava Lojistik Komutanlığı ve Hava İkmal Bakım Merkezi çalışanlarını kutlayarak şöyle devam etti:

"Son dönemde kazanılan bu uluslararası başarılar, üstlendiğimiz önemli sorumlulukları yerine getirebilmek için bazı yükümlülükler getirmektedir. Öncelikle, bakım işlerinin zamanında, en kaliteli ve ayrıca maliyet etkin yapılabilmesi için devamlı surette süreç, tesis ve ekipman iyileştirmelerine ihtiyaç duyduğumuzu değerlendiriyorum. Unutulmamalıdır ki küresel rekabet bir kere değil her zaman en iyi olmayı ve durmaksızın ilerlemeyi şart kılmaktadır. Önümüzdeki dönemde kendimizi yenilemenin yanı sıra personelimizin eğitim seviyesini artırmak ve işçiliğimizi daha da kaliteli hale getirmek zorundayız."

Öztürk, 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığının tüm dünya kullanıcılarına CN-235 uçakları fabrika seviyesi bakım ve tamir hizmeti verebilecek şekilde sertifikalandırılmasının gurur verici olduğunu sözlerine ekledi. 

- Türkiye'de 59 CN-235 uçağı var 

Airbus Türkiye Başkanı Can Genç ise dünyada 66 kullanıcı tarafından toplam 237 uçakla bugüne kadar 1 milyon 250 bin saatin üzerinde uçuş yapan CN-235 uçaklarının, kendi klasmanı olan hafif ve orta sınıf ulaştırma uçaklarında önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti.

Türk Hava Kuvvetleri başta olmak üzere deniz ve sahil güvenlik komutanlıkları kullanımındaki toplam 59 CN-235 uçağının 300 bin saatin üzerindeki uçuşunun, Türkiye'nin büyüklüğünü ve önemini gösterdiğini vurgulayan Genç, şunları kaydetti:

"Mevcut uçakların taktik ulaştırma desteğine ilave olarak Airbus tarafından Türk Hava Kuvvetleri emrine verilen A400M uçakları ile stratejik seviyede de destek sağlanmaya başlanmıştır. Yeni yapılanma ve bu gelişmelere bağlı olarak, Türk Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu tesis ve bilgi birikiminin Airbas D&S imkan ve kabiliyetleri ile desteklenmesinin sinerji yaratacağı değerlendirilmektedir. İlk CN-235 uçağının teslim edilmesinden bugün kadar geçen 24 yılda, Türk Hava Kuvvetlerinin çok önemli kabiliyetler kazandığını biliyoruz. Hava kuvvetlerinin bakım ve onarımına yönelik kabiliyetine, Airbus D&S'nin mühendislik ve malzeme desteği vermesinin her iki taraf için de olumlu kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz. Bugün itibarıyla her iki tarafın olumlu ve yapıcı yaklaşımı, açıklık politikası ve tam bir iş birliği içinde yürütülen çalışmalar sonunda 2. Hava İkmal Bakım Merkezinin mevcut kabiliyetleri Airbus D&S tarafından sertifiye edilmektedir. Verilen kalite sertifikası ile Kayseri'nin sahip olduğu yetenekler Airbus D&S tarafından onaylanmakla kalmayacak, bölgedeki benzer uçaklara etkin servis ve bakım desteği verebilecek bölgesel bakım merkezinin de temelleri atılmış olacaktır."

- Rahvan'ın seri üretimi sürüyor

2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Ali Demiral ise merkezlerinde T-41, SF/260 eğitim, C-160, C-130 ulaştırma uçakları, KC-135 tanker uçaklarının depo seviyesi bakımları ile CN-235 uçaklarının VB-3 bakım kontrollerini yaptıklarını söyledi.

Bu uçak, motor ve yer destek teçhizatlarına ait yaklaşık 15 bin değişik kalem malzemenin imalatını, 300 binden fazla parçanın üretimi ile 5 bin teçhizatın kalibresini de yaptıklarını ifade eden Demiral, "Proje tasarım ve imalatını kendi mühendis ve işçimizle gerçekleştirdiğimiz uçar çeker araçlarımız Hava Kuvvetlerinin envanterine kazandırılmıştır. Seri üretimi devam eden Rahvan uçak çeker araçlarımız JSF uçağı yer destek teçhizatı olarak kabul edilmiştir. Böyle talepler doğrultusunda diğer JFS kullanıcı ülkelerde de bu teçhizatın kullanılabileceği değerlendirilmektedir" diye konuştu. 

Demiral,  2. Hava İkmal Bakım Merkezinin Lockheed Martin C-130 uçaklarının yetkili bakım merkezi de olduğunu anımsattı.

Konuşmaların ardından, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Airbus'un sertifikasını Tümgeneral Ali Demiral'a teslim etti. 

Törene, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ile Airbus firmasının yetkilileri de katıldı. Törenin ardından firma yetkilileri ile askeri personel uçaklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.