ADIYAMAN (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Anayasa Mahkemesi, ana muhalefet partisinin her yasayı götürdüğü bir merci haline geldi" dedi.

Adıyaman'daki temasları sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Aydın, CHP'nin milletin derdinden çok, millet adına çıkan yasaları Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü söyledi.

"Anayasa Mahkemesi, ana muhalefet partisinin her yasayı götürdüğü bir merci haline geldi" diyen Aydın, makul şüphe kavramının hukuka yeni giren bir kavram olmadığını, geçen yıl şubat ayına kadar ceza mevzuatında ve hukukta yer aldığını ifade etti.

Aydın, birçok ülkede de makul şüphe kavramının yer aldığını bildirerek, "Çünkü özellikle kamu düzeninin bozulmasına sebebiyet veren haller karşısında bunun ön tedbir alma noktasında birtakım makul şüphe işlemlerinin yapılması gerekirdi. İşte bu geçmişten şubat ayına kadar var olan bir şeydi. Son gelişen olaylarla birlikte tekrardan makul şüphenin olması gerektiği hasıl olduğu için çıkardık" diye konuştu.

Kobani olaylarında kamu düzeninin bozulmasına yönelik birtakım hadiselerde, makul şüpheden vazgeçilmesinin yan tesirlerini gördüklerine dikkati çeken Aydın, bazı mercilerin bunu farklı yorumladığını ifade etti.

Aydın, makul şüphenin kamu düzeninin tesis edilmesi noktasında önemli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Buna engel olan ya da bu düzenin bozulmasına sebebiyet verenlerle ilgili makul şüpheyi yeniden hukuk sistemimize dahil ettik. Bunda endişelenecek bir şey yok, gocunacak da bir durum değil. Sıfırdan, yeni bir şey değil ve halkımızın özgürlüklerini, kamu düzeninin olduğu bir ortamda kullanabileceğini düşünerek bunun gerekliliğine kanaat getirdik. Dolayısıyla sisteme dahil ettik. Tabii Anayasa Mahkemesi, ana muhalefetin talebi üzerine yeniden inceleyecek ama bizce makul şüphenin olması gerektiği kanaati ağır."

-Çözüm süreci

Aydın, çözüm sürecinin cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olduğuna değinerek, 100 yıllık bir sorunu çözmenin arifesine gelindiğini anlattı.

Bu ülkede yaşayan herkesin birliğini ve beraberliğini düşündüklerini dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

"Bu ülkede yaşayan herkes bir ve beraber yaşasın. Kurtuluş mücadelesini birlikte verdik. Bu cumhuriyeti hep birlikte kurduk. Bu ülkenin bütün unsurları, bütün vatandaşlarımız eşit anayasaya sahip. Temelinde 'bir olmalı, beraber olmalı, kardeş olmalı, eşit ve adil haklara sahip olmalı' dedik. Kim olursa olsun bugüne kadar bu süreci yürüttük, bundan sonra da aynı şekilde yürüteceğiz. Bu çözüm sürecinden ödün vermeyeceğiz. Bir taraftan kamu düzenini tesis ederken diğer taraftan çözüm sürecinden asla taviz vermeyip geri adım atmayacağız."