VAN (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şimdiden uyarıyorum, herhangi bir şekilde sandık başlarında terör yaparak halkımıza şu veya bu partiye oy vermeleri için baskı yapmaya kalkan kim olursa olsun, en şiddetli şekilde adaletin önüne çıkartılacak" dedi. 

Başbakan Davutoğlu,  partisinin Van Beşyol Meydanı'nda düzenlediği mitinginde yaptığı konuşmada, bir kişinin ya da toplumun etnik kökeni, yaşamı, yaşam tarzı, dili, dini, mezhebi, kılığı, kıyafeti ya da yaşam tarzını aşağılayanlara, ibadet özgürlüğünü engelleyenlere cezalar getirdiklerini belirtti.

Eski yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesinin önünü açtıklarını, TRT Kürdi'yi yayına başlattıklarını anlatan Davutoğlu, "Ben de bazen açıp dinliyorum. Güzel Kürtçe ile söylenen şarkıları türküleri ve oradaki güzel söyleşileri" diye konuştu.

Diller kadar dil ile barış mesajı vermenin önemine işaret eden Başbakan Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Mem u Zin gibi önemli bazı eserleri yayınladığını, insanların çocuklarına istediği ismi vermesini bile engelleyen ayıba son verdiklerini, okullarda Kuran-ı Kerim ve siyer derslerini seçmeli hale getirdiklerini, üniversitelerde Kürtçe öğrenme imkanı sağladıklarını, enstitüler kurduklarını, çocuklara tekrar tekrar şartlanmış bir şekilde and okutulmasını kaldırdıklarını ifade etti. 

Başbakan Davutoğlu, alandakilerin "AK Parti iktidar" sloganları üzerine, "Hiç merak etmeyin, AK Parti iktidar, Türkiye muktedir olacak inşallah" dedi.

- "Biz her türlü hesabı veririz"

Vatandaşların farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim görmeleri için özel okullara izin verdiklerini, Ağrı Havalimanı'na Ahmed-i Hani, Hakkari Havalimanı'na Selahaddin Eyyubi adlarını verdiklerini anlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözümün yasal zeminini hazırlayarak geçen yıl TBMM'de kabul ettiklerini belirtti.

Davutoğlu, "Bunların hepsini AK Parti yaptı ve sadece millet için yaptık. Bu noktaya nereden geldiğimizi iyi biliyoruz. Yıllarca devam eden ret, inkar ve asimilasyon günlerinden sonra bugünlere geldik. İlk adımı atan da biziz" diye konuştu. 

Başbakan Davutoğlu, alandakilerin "Katil Demirtaş" sloganları üzerine, şu değerlenmelerde bulundu:

"İşte bakınız Ankara bombalamasında kardeşlerimiz vatandaşlarımız, aralarında AK Parti, her parti de vardı. Onların biz yaralılarını tedavi etmek için koştururken, vefat eden kardeşlerimizi ailelerine teslim etme çabasında iken onlar tuttular bizi suçladılar 'katil devlet' deme cüretini gösterdiler. Biz her türlü hesabı veririz. Eğer bu ülkenin başbakanı olarak tek bir kardeşimin tek bir damla kanı üzerinde hesap yapılmasına izin verirsem, bir tek damla kanın dökülmesini mazur gösterecek bir şekilde davranırsam, bu aldığımız nefes bize haram olsun. Biz her türlü katliama, her türlü zulme karşı ayağı kalktık.

12 yaşındaki Fırat'ın katilleri işte gerçek katiller onlardır. O katilleri bulmak isteyenler bize ve devlete dönmek yerine aynaya bakmalılar. Kim engellemeye çalışırsa çalışsın, bu ülkenin insanlarının kardeşliği için, dostluğu için çözüm yolunda irademizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Onlar önümüze engeller çıkaracak, biz azimle bu engelleri aşacağız."

- "En büyük bedeli sizler ödüyorsunuz"

Ezan okunması dolayısıyla konuşmasına bir süre ara veren Başbakan Davutoğlu, konuşmasına tekrar başladığında, "Allah, bu memlekete Ezan-ı Muhammediyi hiç eksik etmesin. Biraz önce 'şehitlerimiz ölmez vatan bölünmez' dediniz. Buyrun ezandan sonra şehitlerimiz, bütün hayatını kaybeden sivil vatandaşlarımız ve şehitlerimiz için, askerlerimiz, polislerimiz, korucularımız için birer Fatiha okuyalım" ifadelerini kullandı. 

Daha sonra alandakilerin İstiklal Marşı'nı okuması üzerine, Davutoğlu, şunları söyledi:

"Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal. Aziz Vanlılar, emin olun bu kadar miting yaptık, şu son dönemde de. Ama en güzel hediyeyi Vanlılar verdi. Bu milletin imanını temsil eden Ezan-ı Muhammedi ile bu milletin Kürt'ün Türk'ün izzetini temsil eden, istiklalini temsil eden İstiklal Marşı'nı birleştirdiniz. Allah razı olsun. İşte böyle aşkla muhabbetle Ezan-ı Muhammedi'yi dinledikten sonra hiç bir talimat almadan, herhangi bir yönlendirme almadan doğrudan Ezan-ı Muhammedi'den istiklal marşına geçen Vanlılar varken kimse bu milleti, bu ülkeyi bölemez. Bu şer odaklarının iki yüzlü, eli kanlı, yüreği kirli siyasetlerden en büyük zararı siz görüyor, en büyük bedeli sizler ödüyorsunuz."

Konuşmasında, Ahmed Arif'in "Bunlar engerekler ve çiyanlardır. Bunlar, aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır. Tanı bunları, Tanı da büyü. Bu, namustur künyemize kazınmış, Bu da sabır, ağulardan süzülmüş. Sarıl bunlara. Sarıl da büyü" dizelerini okuyan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Evet biz bunlara karşı namusumuza ve sabrımıza sarılarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ama şundan emin olsunlar ki kimse bu milletin kardeşliğini bozamayacak, bu ezanları susturamayacak, bu al bayrakları indiremeyecek, bu İstiklal Marşını sona erdiremeyecek. Türkiye'nin önünü kesemeyecekler. Teröre asla izin vermeyeceğiz. Silahlar gömülünceye kadar, silahlar tümüyle mağmaya kadar gömülünceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçti o günler. Şehirlerin etrafında mezarlık görüntüsü altında bir takım yerler inşa edip esnafı, tüccarı oraya götürüp işkenceyle haraç alınan günlere bir daha geri dönülmeyecek. 

Esnafa gidip 'dükkanını kapatacaksınız' diye baskı uygulananan günlere geri dönülemeyecek. Bir takım kardeşlerimizin dağlara çıkarılarak oradan aileleri tehdit edilmek suretiyle vatandaşlarımızın oylarına ipotek konulan o günlere geri dönülemeyecek. Bundan sonra söz, karar sadece milletindir, sadece ve sadece Vanlıların olacak."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdiden uyarıyorum, herhangi bir şekilde sandık başlarında terör yaparak halkımıza şu veya bu partiye oy vermek için baskı yapmaya kalkan kim olursa olsun en şiddetli şekilde adaletin önüne çıkarılacak. Kimseye bu milleti, bu ülkeyi bu sandıkları kimseye terk etmeyeceğiz.. 1 Kasım'da inanıyorum ki sizin inancınızla birlikte Türkiye kazanacak. Birliğimiz, dirliğimiz, kardeşliğimiz kazanacak. Türkler de kazanacak, Kürtler de kazanacak 78 milyon hep beraber kazanacak. Milletimiz, asla kaybetmeyecek. HDP'li, CHP'li, MHP'li kardeşlerimiz de kaybetmeyecek. Ama bu milletin hissiyatını anlamayan, anlamamakta direnen Demirtaş, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli kesinlikle kaybedecek."

(Sürecek)