BALIKESİR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AK Parti, hareketini eğer bir kavramla anlatacaksa, o Kuvayımilliye'dir, milli güçlerdir, milli birliktir, milli beraberliktir. Türkiye son 100 yıl içerisinde üç Kuvayımilliye hareketi gördü" dedi.

Davutoğlu, partisinin Balıkesir Kuvayımilliye Meydanı'nda düzenlenen mitingindeki konuşmasına, Kuvayımilliye kenti Balıkesir'i, 19 Mayıs 1919'da Alaca Mescit'te toplanan 41 Balıkesirliyi, bu toprakların istiklal ve manevi öncülerini, kahramanlık sembolü Seyit Onbaşı'yı selamlayarak başladı.

İzmir işgal edildiğinde, 15-16 Mayıs 1919'da Kuvayımilliye ateşini ortaya koyan ve o ateşi ışık gibi yayan Mutasarrıf Hilmi Efendi ve arkadaşlarını da selamlayan Davutoğlu, bir hoca olarak, 1916-1917'de mezun veremeyen Balıkesir Sultanisinin Çanakkale şehitlerini de selamladığını söyledi.

Milli birliğin sembolü olan Balıkesir'in, milli iradeyi haykırdığını dile getiren Davutoğlu, bu ilin ilçelerinin isimlerini tek tek saydı ve oralarda yaşayanlara da selamlarını iletti.

Davutoğlu, miting programları hazırlanırken, 16 Mayıs'ta, Kuvayımilliye Gününde Balıkesir'de olmak istediğini anlattı.

Meydandakilerin, "Gençlik burada, hocasının yanında" sloganları üzerine Davutoğlu, onlara bir nasihatte bulunacağını kaydetti.

Onların, babaannesinin kendisine hitaben yaptığı duayı getirdiğini ifade eden Davutoğlu, "Gençler, eğer bugün bu makamdaysam bilin ki babaannemin, anneannemin, babamın, anamın ve milletinin duasıyla buradayım. Onun için mübarek Miraç Kandili sonrasında sizlere tavsiyem, tavsiye de değil, gençlere talimatım, buradan dönünce gidin evde yaşlı kim varsa, babaannenizin, dedeniz, anneniz ve babanız varsa ellerinden öpün, benim için de hayır duası isteyin. Biz onların hayır duasıyla ayaktayız" diye konuştu.

Bu sırada kalabalıktan, "Başbakan Ahmet, millet sana emanet" tezahüratının yükselmesi üzerine Davutoğlu, "Sandıklar da size emanet size. Sandıkları inşallah tek tek dolduracak mıyız? Seçimlerde özellikle gençler, yeni seçme hakkı kazanan gençler, her yerde gururla onurla sandıklara yürüyecek miyiz? Sandıklarda Kuvayımilliye partisini AK Parti'yi yeniden iktidar yapacak mıyız?" karşılığını verdi.

- "Türkiye son 100 yıl içerisinde üç Kuvayımilliye hareketi gördü"

Davutoğlu, mitingin gerçekleştirildiği alanın da Kuvayımilliye hareketiyle anıldığını hatırlattı.

Bugünün de Kuvayımilliye Günü olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şunu söyleyeyim; AK Parti, hareketini eğer bir kavramla anlatacaksa, o Kuvayımilliye'dir, milli güçlerdir, milli birliktir, milli beraberliktir. Türkiye son 100 yıl içerisinde üç Kuvayımilliye hareketi gördü. Bir 16 Mayıs'ta bu aziz kentte başlayan Kuvayımilleyi hareketinin tüm öncülerini selamlıyorum, rahmet okuyorum Mutasarrıf Hilmi Efendi'ye, Müftü Abdullah Efendi'ye, Belediye Reisi Keçecizade Mehmet Efendi'ye. Hepsine Allah rahmet eylesin. Anadolu, İzmir'in işgal edilmesiyle 'ne yapacağız' diye düşünürken, Balıkesir'den bu yiğit Yörüklerin, Türkmenlerin bu yiğit diyarında bir ses yükseldi; 'İşgal kabul edilemez. Kuvayımilliye şarttır.' İşte Kuvayımilliye burada doğdu, İstiklal Harbi burada başladı, cumhuriyetimiz burada doğdu. O yola çıkan öncülerin emaneti kimin elinde?

Selçuklu'nun, Osmanlı'nın emanetini, mirasını gelecek asırlara götüreceğiz. Önümüzde çok hedef var. İnşallah 2023 var; cumhuriyetimizi temsil ediyor. 2053 var; Fatih'i, Osmanlı'yı temsil ediyor. 2071; Selçuklu'yu, Alparslan'ı temsil ediyor. İşte Balıkesir, Kuvayımilliye demek tarihi bir görmek demektir, Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyeti tek bir tarihi yürüyüş olarak görmektir. Bizim düşüncemizde Osmanlı, cumhuriyetten ayrılamaz, Selçuklu, Osmanlı'dan ama birileri var ki 'Osmanlı'yı, Selçuklu'yu unutalım, cumhuriyeti koruyalım' diyor. Birileri var ki onlar da 'Osmanlı'ya referansta bulunalım, cumhuriyeti ihmal edelim.' Biz diyoruz ki cumhuriyetimizi yüceltecek olan şey Kuvayımilliye ruhudur, cumhuriyetimiz bizim milli irademizi temsil ettikçe yükselecek ve yücelecek."

(Sürecek)