Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenen Avrasya Forumu’na Türkiye’yi temsilen katılan AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Rıfat Sait, kongredeki konuşmasında Ermeni Bakanın "Ermeni soykırımı iddialarını savunmasına tepki göstererek "Yalan söylüyorsunuz" dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Rıfat Sait, Rusya’nın özerk bölgesi Tataristan’ın başkenti Kazan’da, 27-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Avrasya Forumuna katıldı. Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un onur konuğu olduğu kongrede, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de Türkiye’yi temsil etti. Bu yıl ikincisi düzenlenen kongrede, Avrasya’da geleceği ve sorunları masaya yatırıldı. Programda konuşan Sait, Türkiye’nin Avrasya’daki önemine değinerek "Türkiyesiz bir Avrasya düşünülemez. Türkiye, stratejik coğrafi yerleşkesi ile Avrupa, Asya, Avrasya, Balkan, Orta Doğu ve Kafkasya’nın bir ülkesidir. Türkiye bir dünya ülkesi ve lider bir ülkedir" dedi. Rıfat Sait konuşmasında, Rusya’ya, bölgedeki sorunları çözme ve istikrarı koruma çağrısı yaptı.

"BÜTÜN SORUNLARIN ARKASINDA RUSYA VAR"

Bölgedeki yaşanan sorunlara değinen AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Rıfat Sait, "Ukrayna ve Kırım sorunları bir an önce çözülmeli. Kırım’ın Rusya tarafından, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesi ise Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Bu işgaller bir an önce sona ermelidir. Avrasya’daki bütün bu sorunların arkasında bir şekilde Rusya var. Hatta Balkanlar’da Sırbistan’ın Bosna ve Kosova ile sorununda da Rusya’nın aktif olduğunu görüyoruz. Suriye’ye müdahale edilmesine Birleşmiş Milletler bünyesinde veto eden ülke de Rusya. Bütün bu sorunları isterse Rusya çözebilir" diye konuştu.

ERMENİ İDDİALARINA TEPKİ

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, kongreye katılan ve kongrede Ermeni soykırımı iddialarını savunan Ermenistan’ın Milli Eğitim Bakanının sözlerine de cevap verdi. Sait, Ermenistan’ı temsil eden Milli Eğitim Bakanının 1915’te sözde Ermeni soykırımından bahsettiğini belirterek "Bu iddiaların doğru olmadığını söylüyoruz. Bütün bunlar yalan. Türkiye olarak sözde Ermeni soykırımı iddialarının tarihçilerin konuşması gerektiğini bildiriyoruz. Ermeniler Osmanlı döneminde Milleti Sadıka yani sadık birer milletti; ancak daha sonra başka ülkelerin etkisiyle değiştiler" şeklinde konuştu.