İSTANBUL (AA) - ETEM GEYLAN / HALİL İBRAHİM BAŞER - Nüfus konusunda çalışma yürüten akademisyenler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aileleri 3 çocuk yapmaya teşvik etmesinin hayati önemde olduğunu belirterek, Türkiye'deki nüfus artış hızının düşmesinin ileride problemlere neden olacağını dile getirdi.

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır Türkiye'nin demografik yapısına ilişkin araştırmalar yaptıklarını söyledi.

En son 2013'te yaptıkları araştırmaya göre, Türkiye'de doğurganlık oranının hızlı şekilde düştüğünü aktaran Prof. Dr. Koç, "Türkiye'de 1960'ta kadın başına 5 çocuk düşerken şimdi bu sayı 2. Yani, Türkiye'de nüfus kendini ancak yenileyebiliyor. Nüfus bir şekilde artıyor ancak bu, eskiden var olan yüksek doğurganlık ve bu süreçte doğanların hayatta olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Hesaplamalara göre, 2045'te Türkiye nüfusunun 95 milyon civarında stabil kalacağını dile getiren Koç, bunun birtakım olumsuz sonuçlarının olacağını kaydederek, "1960'ta ortalama yaş 22-23 iken bugün bu oran 29-30 civarına çıktı. Bunun temel nedeni doğurganlıktaki düşmedir. Yine 1960'ta ülkemizdeki 65 yaş üzeri nüfus yüzde 3 iken bugün bu oran yüzde 8'e çıkmış durumda" ifadesini kullandı.

Türkiye'de yaşlı kişilerin sayısının hızlı arttığını vurgulayan Koç, "Müdahale için çok doğru zaman. Bunu acilen yapmamız gerekiyor" dedi.

"3 çocuğu savunmakla kalmadım, 3 çocuk yaptım"

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova da "Ben de bunu başından beri savunuyorum. Çok eleştiri almama rağmen bunun öneminin farkında olan biri olarak, Cumhurbaşkanımızın bu tavsiyesini çok hayati buluyorum. Ayrıca bunu savunmakla kalmadım ve 3 çocuk yaptım. Üçüncü çocuğum da yeni oldu. 40 yaşında baba oldum" dedi.

"Nüfusun yenilenmesi için doğurganlık hızı en az 2,1 olmalı"

Gebze Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Anıl Mercan ise Türkiye'nin nüfus artışının gelişmiş ülkelere kıyasla yüksek, gelişmekte olan ülkelere göre ise düşük olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ailelere "en az 3 çocuk tavsiyesini" son derece yerinde olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mercan, "Bir ülkenin, nüfusunu yenileyebilmesi için toplam doğurganlık hızının en az 2,1 olması gerekmektedir. Yani doğurgan kadınların ortalamada 3 çocuk sahibi olması istenen bir değerdir. TÜİK verilerine göre Türkiye’de toplam doğurganlık hızı 2014 yılında 2,17 çocuk olmuştur. Yani Türkiye, nüfus yenileme hızını sınırda geçmiştir. Bu yüzden, Cumhurbaşkanımızın endişeleri, bilimsel açıdan yerinde endişelerdir" dedi.

İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan da doğurganlığı artırmaya dönük politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.