Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yüzde 19 oranında ucuzlaması Gürcistan’dan ucuz akaryakıt alımlarının azalmasını sağladı.

Gürcistan’da akar yakıt fiyatlarının Türkiye’ye oranla yüzde 40’a varan fiyatlarla ucuz olması çok sayıda kişinin ucuz akaryakıt için Gürcistan’a akın etmesine neden olmuştu. Yıl içerisinde yaklaşık 1.5 milyon araç Gürcistan’a giriş çıkış yaparkenx Türk araçlarının 15 TL’lik yurt dışı harcına rağmen Gürcistan’a geçerek ucuz akaryakıt aldığı biliniyordu. 2013 yılında bu şekilde ki akaryakıt alımlarında her hangi bir kısıtlama getirilmezken bazı araçların gün içerisinde 10-15 kes giriş çıkış yaptığı tespit edilince 2014 yılında her bir araca Gürcistan’dan sadece ayda sadece 4 kez yakıt alınmasına izin verilmişti. Gürcistan’dan alınan ucuz akar yakıt özellikle Hopa ve Rize’de bulunan akaryakıt istasyonlarında satışları da olumsuz yönde etkilemişti.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüzde 19 oranındaki düşüşün, kaçak akar yakıt kullanımını da azalttığını belirterek “Maalesef bu bölgede adına akaryakıt kaçakçılığı da denilebilecek, yoğun bir şekilde Gürcistan üzerinden ülkemize akaryakıt girişi oluyordu. Bölgemizde kaçak akaryakıt olarak tabir ettiğimiz ama bir anlamda da kanunu haklarını kullanarak yurt dışından transfer ettikleri akaryakıt miktarında belli bir düşme gözleniyor. Bunu gören Gürcistan’da son günlerde akaryakıt fiyatlarını yüzde 20 oranında aşağıya çektiler. 2014 yılının 2. çeyreğinde ve 3. çeyreğinden itibaren Sarp gümrük geçişlerinde TIR bazında bir düşüş olmamış. Onlar ticari ürün taşıdıkları için, bölgemizden Gürcistan’a ihraç mal götürdükleri için hak ettikleri ve kendilerine müsaade edildiği kadar akaryakıtlarını alıyorlar. Bu yakıtı Türkiye tarafına geçiriyorlar. Yalnız Türkiye’de ki akar yakıt fiyatındaki düşüşlerden kaynaklı olarak özellikle minibüs, otobüs ve binek otomobillerin Gürcistan’a geçişlerinde önemli oranda bir düşüş var. Araç geçişlerinde yaklaşık yüzde 20 oranında ciddi bir düşüş var. Bu yeterli değildir. Çünkü yakın bir tarihte Gürcistan’da da akar yakıt fiyatlarında indirime gidildi. Bundan sonraki süreci izleyip göreceğiz. Şu an ki süreç ülkemizin lehindedir. Kaçak akaryakıt kullanımının azalması ile birlikte pompalarımızda da belli oranda satışların arttığını görüyoruz” dedi.