Dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kazalarda, deprem, sel gibi doğal afetlerde, tamamen gönüllü olarak arama ve kurtarma çalışması yapan AKUT, Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen lider kadrosu ile iki hafta boyunca Çayeli Bakır İşletmeleri sahasında bulunarak firmadan bazı bilgiler aldı. Yeraltı madenlerindeki riskler ve bu risklerin yönetimi, Firmanın İş Güvenliği Birimi’nin bilgi verdiği başlıca konular arasında yer aldı.

Kazazedelere temel ilk yardım desteği ile can kaybını en aza indirmeyi amaçlayan sivil toplum kuruluşu AKUT, madenlerde ve kapalı alanlarda meydana gelen kazalara yönelik bilinçlenme ve olası müdahaleler hakkında, iş güvenliği konusuna büyük önem veren Çayeli Bakır İşletmeleri’nden bilgi aldı. AKUT, maden ve kapalı alanlarda arama kurtarma faaliyetleri için Çayeli Bakır İşletmeleri’nden, iş güvenliği kültürü, risk yönetimi, yangın, gazlar, madenlerde acil durum yönetimi ve solunum cihazları ile ilgili bilgiler aldı. Paylaşılan teorik bilgilerin yanı sıra, Çayeli Bakır İş Güvenliği Koordinatörü Hamit Özen liderliğinde yeraltında yapılan teknik turda, madende kaybolma, göçük, tahkimat eksikliği ve kuyu boşlukları gibi yeraltı maden işletmelerinde karşılaşılabilecek tehlikeler hakkında yerinde gözlemler yapıldı.

AKUT ile 2010 Van depreminde birlikte çalışma imkânı bulduklarını belirten Çayeli Bakır Genel Müdürü Iain Anderson, “Van depreminde ortak bir çalışma yürüttüğümüz AKUT’un çalışmalarını takdirle takip ediyoruz. Kendilerini sahamızda ağırlamaktan ve deneyimlerimizi birbirimize aktarmaktan büyük memnuniyet duyduk. Önümüzdeki süreçte benzer bilgi paylaşımlarımız devam edecektir” dedi.

Konuyla ilgili olarak, AKUT Eğitim Bölümü sorumlusu Recep Şalcı, Türkiye’de madenlerde meydana gelebilecek kazalara karşı yapılan müdahalelerin büyük oranda eğitim ve donanım eksiği olan Arama Kurtarma ekiplerince yapıldığı, AKUT olarak bu konudaki bilgi eksikliklerini biraz olsun giderebildikleri için Çayeli Bakır İşletmeleri’ne teşekkür ettiklerini ifade etti.