KAYSERİ (AA) - Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, "Türkiye, bütün dikkatlerini çözüm sürecine çevirmiştir. Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve refah seviyesinin yükseltilmesi için bu sürecin kesinlikle başarıya ulaşması gerekmektedir" dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü, Kayseri Düşünce Okulu ve Liberal Düşünce Topluluğunca Kayseri'deki bir otelde düzenlenen "Alevi Sorunları ve Talepleri Çalıştayı"nın açılış töreninde konuşan Akmermer, "Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisini tartışmak, bilim insanları, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Alevi Bektaşi derneklerinin temsilcileri, Alevi dedeleri, araştırmacılar ve gazetecilerle fikir jimnastiği yapmak, görüş alışverişinde bulunmak ve Türkiye'nin yüz yıllardır kanayan yarasına belki bir çare olabilir düşüncesiyle gün boyu yoğun bir beyin fırtınası estirmek için bir araya geldik" diye konuştu. 

Bu toplantının, Türkiye'deki dostluğun, birlik ve beraberliğin, hoşgörünün, barışın ve kardeşliğin yeşermesi için atılmış bir adım olduğunu vurgulayan Akmermer, şunları kaydetti:

"Ülkemizde çok önemli bir süreç yaşanmaktadır. Türkiye, bütün dikkatlerini çözüm sürecine çevirmiştir. Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve refah seviyesinin yükseltilmesi için bu sürecin kesinlikle başarıya ulaşması gerekmektedir. Türkiye'nin enerjisini boşa kullanacak vakti artık kalmamıştır. Çözüm sürecini ancak toplum olarak el ele vererek aşabiliriz. Şartlar oluşmuş, hükümetimiz bu alanda son derece cesaretli adımlar atmış, kararlar almıştır. Toplum alınan kararların hayata geçirilmesini ve toplumlar arasında atılacak adımları merakla beklemektedir. Bizlerden çözüm sürecine katkı yapmamız, destek olmamız, barış ve kardeşlik adına üzerimize düşen görevi, sorumluluk anlayışını yerine getirmemiz beklenmektedir."

 

-  "Türkiye'nin artık prangalarından kurtulması gerekmektedir"

Akmermer, çözüm sürecinin yakın zamanda sonuca ulaşacağına inandığını belirterek, "Türkiye'nin önünde bekleyen bir diğer önemli konu da Alevi vatandaşlarımızın talepleridir. Hükümet 'Alevi Açılımı' adı altında başlatacağı çalışmalara ara vermeden bütün hızıyla devam etmelidir. Tartışmalara bir yandan Alevi, bir yandan da Sünni gözüyle bakabiliriz" ifadelerini kullandı.  

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşma yolunda büyük çaba harcadığına dikkati çeken Akmermer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gerek Alevi açılımı gerekse çözüm süreci, ülkemizin önündeki en önemli hedeftir. Hedef, daha çağdaş, daha demokratik ve daha özgür bir Türkiye içindir. Türkiye'nin bu hedeflere ulaşması için tek çaresi vardır; Türkiye'nin artık prangalarından kurtulması gerekmektedir. Bu demokratik yapının oluşması için yeni bir anayasaya ihtiyacımız vardır. Türkiye, yeni bir anayasayla yola çıkarsa önündeki birçok engeli daha kolay aşacaktır. Bu topraklarda el ele verip barışı, hoşgörüyü ve kardeşliği biz egemen kılalım."

Akmermer'in konuşmasının ardından basına kapalı devam eden çalıştay, bugün sona erecek.