ISPARTA (AA) - Isparta'daki 50 milyon metrekarelik alanlarda gerçekleştirilen eğitimlerde sarp arazilerden, derin kanyonlardan geçerek zor arazi şartlarına uyum sağlayan sözleşmeli erler, meskun mahallerde gerçekleştirdiği başarılı tatbikatlarla terör örgütlerinin korkulu rüyası oluyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ordunun profesyonelleştirilmesi kapsamında ilk kez 2011 yılında alımına başladığı ve özellikle terör olaylarının yaşandığı bölgelerde görev yapmak için yetiştirilen sözleşmeli erler, Isparta'daki Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi'nde yoğun ve bir o kadar da zorlu bir komando eğitiminden geçiyor.

Başlangıçta üç haftalık temel eğitimden geçen sözleşmeli erler, daha sonra teröristle mücadele eğitimi ağırlıklı yedi haftalık ihtisas eğitimi alarak her türlü zor durum ve şartta görev yapabilecek yeterliliğe ulaşıyor.

İhtisas eğitimi safhasında görev yapacağı bölgelerde karşılaşması muhtemel mayın, el yapımı patlayıcı, bombalı araç saldırıları ve pusulara nasıl karşı koyacağı konusunda eğitilen erler, karşılaştıkları doğal engellerle ileri dağcılık teknikleri kullanarak teröristleri hiç beklemediği yerden etkisiz hale getiriyor.

Yüzde 99 başarı, başarısızlık demek

Sözleşmeli erler ilk olarak terör örgütü üyelerinin meskun mahaller ve arazide hiç akla gelmeyecek eşyalar kullanarak oluşturdukları el yapımı patlayıcılara karşı eğitimden geçiyor. Arazi şartlarındaki her eşyanın birer patlayıcı olma ihtimali üzerine eğitilen komanda sözleşmeli erler, EYP olduğunu belirlendiği maddenin nasıl imha edileceğini öğreniyor. Yüzde 99 başarının "başarısızlık" olarak görüldüğü bu eğitimde erler, en küçük ayrıntıyı özenle inceliyor.

Düşmanı hiç beklemediği yerden gelerek yok ediyorlar

Zor arazi şartlarını kullanarak düşman bölgesine nasıl sızılacağı eğitimi alan erler, helikopterlerle düşman bölgesine yakın bir yere bırakılıyor.

Fark edilmemek için düşmanın hiç tahmin edemeyeceği noktaları kullanmaya karar veren komando sözleşmeli erler, ileri dağcılık teknikleri kullanarak bir kanyona ulaşıyor. Kilometrelerce süren yürüyüşün ardından, zaman zaman batalıklardan ve göletlerden geçmek zorunda kalan komando sözleşmeli erler, terör örgütü üyelerinin yuvalandığı bölgeye sızarak, düşman kuvvetlerini hiç beklemediği noktadan yok ediyor.

Muhabir: Murat Yolcu