İZMİR (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AYM'nin Dündar ve Gül hakkındaki gerekçeli kararına ilişkin, "Karar, bal gibi delil incelemesidir, ilk derece mahkemesinin yerine geçip esas incelemesi yapmaktır. Anayasa, AYM'ye böyle bir hak vermemektedir" dedi.

Bozdağ, "Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Meslek Öncesi ve Meslek İçi Eğitim Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesinin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de her mahkemenin yetkilerini bilmesi, anayasanın kendisine çizdiği sınırın dışına çıkmaması ve diğerlerinin alanına müdahale etmemesi gerektiğini belirten Bozdağ, son dönemde Türkiye'de yeni bir tartışmanın fitilinin ağır ağır ateşlendiğini, Anayasa Mahkemesinin yetki alanını genişletmesinin de bu ateşe yeni odun attığını ifade etti.

Anayasa Mahkemesinin Dündar ve Gül kararıyla anayasanın çizdiği sınırların aşıldığı, yetki gaspının olduğunu, AYM'nin sadece bireysel başvuruya bakan bir mahkeme değil, yargılamayı yapan ilk mahkeme yerine koyduğunu savunan Bozdağ, "Yargıtaya ihtiyaç yok, ben işi kökten hallettim diyen bir yaklaşımı burada görüyorsunuz" dedi.

Anayasanın ilgili maddelerinde bireysel başvuru için olağan kanun yollarının tüketilmesini şart koştuğunu, AYM'nin gerekçeli kararının 58. Maddesi'nde, "Devam eden yargılama sürecinin tamamlanmasının gerekmediğini" ileri sürdüğünü kaydeden Bozdağ, "Anayasa hükmü, basın özgürlüğü söz konusu olduğu zaman yargı yolunun tüketilmesi şartını ortadan kaldırır mı kaldırmaz. Anayasanın bu ilkesini Anayasa Mahkemesi çiğnemektedir" değerlendirmesini yaptı.

AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki gerekçeli kararına ilişkin, "Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı'na da buna imza atanlara da soruyorum, bunun Türkçesi bal gibi delil incelemesidir, bal gibi ilk derece mahkemesinin yerine geçip, esas incelemesi yapmaktır. Mahkemenin buna hakkı yoktur. Anayasa, Anayasa Mahkememize böyle bir hakkı, vazifeyi vermemektedir." dedi.

"Türkiye'yi gereksiz tartışmalara kimse itmemeli"

Dündar ve Gül ile ilgili gerekçeli karar konusunda, Anayasa Mahkemesinin, "ilk derece mahkeme daha davaya el atmadan işe vaziyet ettiğini" kaydeden Bekir Bozdağ, şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkememiz, ilk derece mahkemesi değildir, temyiz mahkemesi hiç değildir. Süper temyiz mahkemesi de hiç ama hiç değildir. Eğer yetki alanını genişletmeye Anayasa Mahkemesi böyle devam ederse Türkiye'de önümüzdeki yıllar içinde çok ciddi bir hukuksal sorunumuz, tartışmamız daha olacaktır. Türkiye'yi böylesine gereksiz tartışmalara kimsenin itmemesi lazım."

Muhabir: Tolga Albay, Efsun Yılmaz