ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Deniz getiremedik ama bu 3 yıl içerisinde Ankara Boğazı'nı Ankara'ya kazandıracağız ve yapmaya başlayacağız" dedi. 

Gökçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı ve ATO Congresium'da gerçekleşen "2016 Yılı ve Sonrası Projeleri" tanıtım toplantısında yatırımlar hakkında bilgi verdi. 

22 yıl önce Ankara'nın havası kirli, sosyal ve kültürel faaliyetlerden yoksun bir şehir olduğunu ancak göreve başlamasıyla yaşanan büyük değişimle beraber Başkentin marka haline geldiğini belirten Gökçek, belediye başkanlığı dönemine ilişkin çalışmalarını anlattı. 

Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2 metrekareden 19,6 metrekareye çıkardıklarını vurgulayan Gökçek, Mamak çöplüğüyle ilgili de "İftiharla şunu da söyleyebilirim, dünyada çöpün arıtılması ve tasnifine ücret vermeyen tek büyükşehir belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesidir" diye konuştu.

Gökçek,  "Ankapark, dünyanın en büyük temaparkı. Disneyland benzeri bir park. Tamamen Selçuklu eserlerinden oluşan bir giriş kapısı var. Ankara turizmi, Ankapark ile canlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ankapark'ı sonbaharda açmak istediklerini açıklayan Melih Gökçek, Ankapark'a bitişik olan hayvanat bahçesinin inşaatına da başlayacaklarını ve 2 yıl içinde bunun da hizmete açılacağını bildirdi. 

- Ankara'ya İnanç ve Tarih Müzesi

En önemli projelerinden birinin de İnanç ve Tarih Müzesi olduğunu anlatan ve "Kur'an Mucizeleri Müzesi" olarak da nitelendirdiği projeye değinen Gökçek, "Yapılacak bu müzede 20. asrın sonu ve 21. asrın başında ancak idrak edilebilen ayet-i kerimeler, üniversal stüdyolarda izlenebilecek. 25 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruyoruz. İnanç turizmi açısından çok önemli" ifadesini kullandı.

- "Ankara Boğazı'nı 3 yıl içinde kazandıracağız"        

Arkadaşlarının kendisine "Ankara'ya bir deniz getiremedin" diye takıldığını aktaran Melih Gökçek, "Deniz getiremedik ama bu 3 yıl içerisinde Ankara Boğazı'nı Ankara'ya kazandıracağız ve yapmaya başlayacağız. Şu anda plan ve projeler yapıldı. TRT'nin hemen arka tarafında, sağında ve solunda ufak villa ve işyerlerinin bulunduğu 11 kilometrelik İmrahor Vadisi üzerinde kuracağız. Basketbol sahaları, dinlenme alanları ve sosyal alanlarla Ankara’ya kazandıracağız" dedi. 

Turan Güneş Bulvarı'ndaki trafiğin rahatlatılması için de TRT'nin yanında yapılacak, Ankara Boğazı Viyadüğü ile bulvarı Çevre Yolu'nu bağlayacaklarını kaydeden Gökçek, bunu da 3 yıl içinde gerçekleştireceklerini bildirdi. 

- Fuar 2 yıl içinde tamamlanacak

Ankara'nın en büyük sıkıntılarından birinin fuar alanı yoksunluğu olduğunu vurgulayan Gökçek, ATO, ASO, TOBB, Akyurt Belediyesi, Esnaf Odaları Birliği, Ticaret Borsası ve Ankara Büyük Belediyesi iş birliğiyle 50 bin metrekare kapalı, 50 bin metrekare de açık alana sahip fuar alanının 2 yıl içinde tamamlanacağını açıkladı.

Gökçek, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak nitelendirdiği Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin de şu bilgileri verdi:

"5 bin 150 konutu ihale ettik. Bunun 2 bin 517'sini hak sahiplerine teslim ettik. Şu an 196 konut kura çekimini bekliyor. 2019 yılına kadar toplam 10 bin konutu hedefliyoruz. Burada özellikle Siteler esnafı için bir showroom inşa ediyoruz. Mayıs ayında hizmete girecek bu showroomda özellikle küçük Siteler mobilya esnafı rahatlıkla mallarını teşhir edebilecek. Sembolik bir fiyatla Siteler esnafına burayı kiraya vereceğiz."

Dikmen Vadisi 4. ve 5. etaplarının 8 yıldır gerçekleştirilemediğine işaret eden Gökçek, "Bunun nedeni de bu bölgedeki bazı marjinal grupların olay çıkararak, hak sahibi olmamalarına rağmen konut istemeleridir" dedi. 

- Ankara'ya bir meydan düzenlemesi

Hacı Bayram Camisi ve Çevresi Dönüşüm Projesi'nde büyük aşama kaydedildiğini aktaran Başkan Gökçek, "Mahkeme kararlarının bitmemesi nedeniyle 33 evi yapamadık. İnşallah o mahkeme kararları bitince 33 evin restorasyonu da yapılarak, dönüşüm projesi tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Bu proje ile bağlantılı olarak Ulus Tarihi Kent Merkezi düzenlemesine devam ettiklerini bildiren Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu alanda 100. Yıl Çarşısı, Ulus Çarşısı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Anafartalar Çarşısı ve Gümrük Bakanlığı belediyemiz bünyesine geçti. Yaptığımız takaslarla bu binaları aldık. Bu binaların tamamını yıkarak Ankara'ya bir meydan kazandıracağız. Ankara'nın en büyük eksikliği bir meydandır, bu ihtiyacı inşallah biz gerçekleştirmiş olacağız. Burası yapılırken, buradaki esnafı da kesinlikle rahatsız etmek, mağdur etmek istemiyoruz. Oto terminalinin dönüşümünden sonra AŞTİ büyük bir AVM gibi çalışacak ve Ulus esnafının hizmet vereceği bir yer haline gelecek." 

Ulus Tarihi Kent Merkezi kapsamında Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi ile bölgedeki evlerin yıkılarak, yerlerine tek katlı veya dubleks Ankara konaklarının yapılacağını ifade eden Gökçek, bu alanın, muhafazakar vatandaşların vazgeçilmez bir bölgesi haline geleceğini belirtti.

Ankara Otobüs Terminali'nin, eski Mamak çöplüğü yanındaki, otoban kenarında bulunan bölgeye 2 yıl içinde yapılacağını açıklayan Melih Gökçek, hükümetin bir projesi olan Havaalanı Metrosu'nun da 3 yıl içinde hizmete gireceğini vurguladı. 

- Güvenpark'tan İmrahor Vadisi'ne teleferik

Şentepe teleferiğinde günde 25 bin kişinin taşındığını anlatan Gökçek, "Güvenpark'tan başlayan, Dikmen Vadisi'nden geçip İmrahor Vadisi'ne gidecek teleferiği yap-işlet-devret modeliyle önümüzdeki 2 yıl içinde gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca Etlik Aşağı Eğlence'de yapılacak yeni hastane, Sıhhiye'ye yeni bir teleferik hattına bağlanacak" dedi.

Gökçek, Keçiören'in en büyük sorununun trafik olduğunu belirterek, ilçeye tek girişin Fatih Bulvarı'ndan yapıldığını ve buna buna alternatif olarak Sanatoryum Caddesi'nden gelen, Basın Caddesi ve Selçuklu Caddesi'ne hizmet veren yeni bir giriş kapısı daha yaptıklarını anlattı.  

Kızılay'da 21 yıl önce yapılan kaldırımların artık eskidiğini belirten Gökçek, modern bir Kızılay için kaldırımların baştan aşağı değiştirileceğini açıkladı.

Turan Güneş Bulvarı'nın 4 şeritten 6 şeride çıkarılacağını ifade eden Melih Gökçek, Konya Yolu'na alternatif olacak yeni yolu da Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'nün arasından geçireceklerini ve 2 yıl içinde bu projenin gerçekleşmesinin planlandığını kaydetti.

Gökçek, Sabancı Bulvarı'nı da MİT'in yeni binalarının altından geçirerek, Bağlıca'ya bağlayacaklarını ve bunu da 2 yıl içinde gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

"Diyeceksiniz ki bu kadar proje saydınız, bunların parasını nereden bulacaksınız" ifadesini kullanan Gökçek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunların hepsinin parası kendi içinde. Ankara Boğazı'na para sarf etmiyoruz, kendi içinde çıkıyor. Fuar alanını 7 kuruluş ortak yapıyoruz. Araziyi biz verdik, belediyeden az bir para çıkacak. Teleferikleri yap-işlet-devret ile yaptırıyoruz. Havaalanı metrosunu inşallah Başbakanımızın emriyle hükümetimiz yaptıracak. Keçiören tünel yolu, yap-işlet-devret ile yapılacak. Yeni otobüs terminalini özel sektör yapacak. Kuzey Ankara'nın birinci etabı bitti, ikinci kısmını da vatandaşımızın kendisi yapacak. Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap'la ilgili cebimizden para çıkmayacak. Arazileri özel sektöre satıyoruz. Tam tersine belediyeye gelir elde ediyoruz."