ANKARA (AA) - Türkiye’de elektrikli şarj istasyonları üretiminde faaliyet gösteren Gersan Elektrik AŞ'nin Ürün ve Pazarlama Müdürü Mustafa Serdar Şalcı, AA muhabirine, elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması için şarj istasyonlarının önemli olduğunu söyledi. Şalcı, "İstanbul-Ankara arasını iki şarj istasyonuyla elektrikli araç için erişilebilir hale getireceğiz. Türkiye geneli için de akaryakıt ve tesis işletmeleriyle görüşmeler devam ediyor" dedi.

Elektrikli araç kullanımının artırılması için atılabilecek adımları değerlendiren Şalcı, şöyle konuştu:

“İhtiyaç duyulan aracın yakıt bulunabilirliği ne kadar fazla ise tercih edilebilirliği de o kadar fazladır. LPG örneğinde, uygulama önce taksilerde başladı, LPG'ler her istasyona konuldukça LPG dönüşümleri bir anda hızlanarak çok ciddi boyutlara ulaştı. Bugünlerde elektrikli şarj istasyonlarının benzin istasyonlarına entegresi noktasında da temel yönetmelikler çıkmaya başladı. Sonrasında ise teknik yönetmelikler ardı ardına gelecek. Elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaşmasına yönelik çalışmaların hız kazanmasıyla, Türkiye'de elektrikli araçların geleceğinin parlak olduğunu söyleyebilirim.”

“İlk hedef İstanbul sonra tüm Türkiye”

İstanbul’da trafiğe çıkabilecek elektrikli araç sayısının şu anda 200-250 civarında olduğunu vurgulayan Şalcı, şöyle devam etti:

“İstanbul’da İspark'larda kurulu istasyonlarımız mevcut ve bu konuda yetki belgeli ve İstanbul kart ile de uyumlu tek ürüne sahibiz. İstanbul'da ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı'na verilmiş bir proje dahilinde elektrikli araç şarj ağı kurulacak. Bu proje onaylandığında İstanbul bünyesindeki araç şarj sorunu İspark bünyesinde tamamen çözülmüş olacak. Böylece hem kişisel hem de toplu kullanımlara özgü şarj ağı oluşmuş olacak. İstanbul'da bu sorun çözüldüğünde diğer illerde ve şehirler arasında da yaygınlaşacak.”