Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kış lastiği konusunda sürücülere önemli uyarılarda bulunarak 1 Aralık tarihini beklemeden kış lastiklerini taktırmalarını istedi.

Yoğun kış şartlarının ülke genelinde hakim olmaya başladığını ve birçok bölgede kar yağışının etkili olduğunu belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, "Kış lastiği uygulaması 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında sadece ticari araçlar için zorunludur. Yani şu bölgede olsun bu bölgede olmasın diye bir uygulama yok. Hava sıcaklığı 7 derecenin altında, buzlanma olmayan yerlerde de kış lastiği kullanımı ticari araçlar için zorunlu. Ancak takdir edersiniz ki kazaları sadece trafikte bulunan ticari araçlar yapmıyor. Trafikte bulunan ticari ve özel her araç kaza yapabilir. Trafikteki her araç aynı riski taşımaktadır. O zaman trafikteki her aracın kış lastiği takması can güvenli açısından çok önemlidir. Kış lastiği çok önemli ve gerekli bir şey hiç kimse bir külfet gibi düşünmemeli. Çünkü kış lastiği, fren emniyeti, direksiyon hakimiyeti, virajlara girmekte veya durmakta daha da işlev sahibi. O bakımdan tüm ticari araç kullananların yanı sıra özel araç kullananların da bu özellikleri bilmelerini istiyorum" dedi.

"Gizli buzlanmaya karşı dikkatli olunmalı"

Kışın meydana gelen zincirleme kazaların en büyük sebebinin gizli buzlanma olduğuna dikkat çeken Apaydın, "Kışın kazaların çoğunluğu sabah erken saatlerde oluşan gizli buzlanma nedeniyle meydana geliyor. Aşırı soğuklar ve sis nedeniyle bilhassa sabah erken saatlerde oluşan gizli buzlanma zincirleme kazalara yol açmaktadır. Araçlar kış mevsiminde kullanılırken normal hızın yarısı kadar hızla kullanılmalı ve mutlaka yol şartlarına dikkat edilmelidir. Çünkü, kış aylarında kaza yapma riski yaz aylarına göre 6 kat daha fazladır. Bu noktada her sürücü mutlaka dikkatli olmalı ancak servis araçlarını kullanan sürücüler bu konuda daha dikkatli olmalılar. Çünkü minik yavrularımız geleceğimizi emanet edeceğimiz kişilerdir. Unutmayın ki kış mevsiminde meydana gelen kazaların çoğu tek taraflı kazalardır. Bu kazalar yolların buzlu olması ve direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu olur. En fazla gizli buzlanmanın olduğu köprü üstlerinde, virajlarda aracınızı dikkatli ve yavaş kullanın. Kış lastiği buzlu zeminde yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağlar.Karlı veya buzlu yollarda lastiklerinizin havasını düşürmeyin. Lastiklerin tabanları yola tam olarak oturmalıdır. Buzlu alana yaklaşırken frene aralıklarla basınız, ABS’li araçlarda ise buna gerek yoktur, frene çok güçlü olarak basmak gerekir. Yokuş inerken de motorun frenleme (düşük vites) gücünü kullanın" ifadelerini kaydetti.