KAYSERİ (AA) - Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Genci Mucaj, Türkiye'nin AB üyesi olmayı hak ettiğini belirterek, "Türkiye katıldığında Avrupa daha büyük, daha güvenli ve daha güçlü hale gelecek" dedi.

Mucaj, Kayseri'deki temasları çerçevesinde 1924'teki mübadelede Balkanlardan göç eden Arnavutların çocuklarının ve torunlarının yaşadığı Özvatan ilçesini gezdi. 

Kaymakam Uğur Yıldırım ve Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir ile Yeni Mahalle'deki Arnavutlarla Şelale Park'ta bir araya gelen Mucaj, ikram edilen yöresel pideden yedi.  

Büyükelçi Mucaj, daha sonra, Vali Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret etti.

Düzgün, ziyarette Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkilerin köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirtti. 

Büyükelçi Genci Mucaj da Kayseri'nin çok temiz ve güzel bir yer olduğunu söyledi.

Kayseri ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin eskiye dayandığını vurgulayan Mucaj, "Burada Türk Arnavutlar var. Dolayısıyla ilişkilerimizi en iyi şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Özvatan'dan geliyorum ve orada bazı Arnavutlarla karşılaştım. Benden daha iyi Arnavutça konuşuyorlar. Utandım doğrusu. Çünkü orijinal olan eski dili konuşuyorlar" dedi.

Mucaj, ilişkileri geliştirmek amacıyla Kayseri'ye geldiğini vurgulayarak, "Umut ediyoruz ki Türkiye, AB üyesi olacak. Çünkü bunu hak ediyor. Türkiye katıldığında Avrupa daha büyük, daha güvenli ve daha güçlü hale gelecek. Arnavutluk da aynı şekilde olacak" ifadelerini kullandı. 

Arnavutluk ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 400 milyon dolar, Kayseri ile 8 milyon dolar civarında olduğuna dikkati çeken Mucaj, Kayseri'nin imkanlarını görmek için kente geldiğini bildirdi.

Vali Düzgün, Mucaj'a tarihi Kayseri saat kulesinin kristalden yapılan minyatürünü hediye etti.