Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 60 mahallenin suyunun arsenikli olduğu yönündeki açıklamaya vatandaşlar farklı yorumlarda bulundu. Ertuğrul Mahallesi sakinleri, arsenikli olduğuna inanmadıkları suyla çay demleyip içti. Küpeler Mahallesi sakinleri ise, mahallenin sularının akmadığını, dolayısıyla arsenik problemlerinin olmadığını ifade etti. Küpeler Mahallesi’nde artan kanser vakaları ise halkın kafasını karıştırdı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BASKİ’nin il genelinde 60 kırsal mahallenin suyunda arsenik tespit edildiğini açıklamasının ardından adı geçen mahallelerin gündemini arsenikli su oluşturdu. Büyükşehir Kanunu ile mahalle statüsüne kavuşan köyün sakinleri, arsenikli suyu değerlendirdi.

Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı listede adı geçen Ertuğrul Mahallesi sakinleri, arsenikli suyu dert etmiyor. Muhtar Adem Özaydın, sularında arsenik olduğuna inanmak istemediğini belirterek, "60 köyün suyunda arsenik olduğunu duyduk ancak bize bir belge gelmedi. Elbette biz temiz su içmek isteriz ama ben bizim suyumuzda arsenik olduğunu duymadım. Henüz sudan dolayı bizim köyde kimse ölmedi" dedi.

Mahalle muhtarı, çeşme başındaki açıklamalarının ardından muhtarlık binasında mahalle sakinlerine çay ısmarladı. Mahalle çeşmesinden akan ve arsenik olduğu tespit edilen suyla çay demleyen muhtara mahalle sakinleri eşlik etti. Mahalle sakinleri, 60 yıldır aynı suyu kullandıklarını, kendilerine bir şey olmadığını söyledi. Mahallede yaşayan Abdülvahap Zengin, "Çayımız güzel, ben bizim sulardan bir zarar görmedim" dedi.

"ARSENİK SIKINTISI YOK ÇÜNKÜ SULAR AKMIYOR"

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin arsenikli suyu olan mahalleler listesinde yer alan 400 nüfuslu Küpeler Mahallesi’nde ise suların akmadığı belirtildi. Köylüler, arsenik maddesinin ne olduğunu bilmediklerini ancak köyde kanser hastalıklarında artış olduğunu söyledi. Mahalle sakini Mustafa Alkan, "Arseniğin ne olduğunu bilmiyorum ama zehirli ise suyu kullanmayız" dedi.

Muhtar Kadir Arslantekin de, "Arseniğin zararlı olduğunu biliyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ne haber verdik. Onlar ne yapıyor bilmiyoruz. Bu suyu kullanmak istemiyoruz. En kısa sürede çalışma yapılsın istiyoruz. Vatandaş bu konudan haberdar değil. Biz gereğinin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Mahalle sakinleri, son zamanlarda köyde kanser vakalarının arttığını söyledi. Mahalle sakinlerinden Mehmet Can, "Benim validem ve muhtarın dayısı kanserden yeni vefat etti. Mesela Şerif Aslan var kanserli. Daha 15-20 kişi var son dönemde kanserden vefat eden. Bunun sebebi su olabilir" şeklinde konuştu.

Bir diğer mahalle sakini ise, suda arsenik olamayacağını çünkü köyde suların akmadığını söyledi. Mahalle sakini Mehmet Koç, "Burası bizim çeşmemiz, her yer pislik içinde. Büyükşehir olunca belediye her şeye el koydu. Seçim zamanı, ’Ne isterseniz anında çözülecek’ diyorlar. Kış kıyamet gününde su yok. Olan suda da arsenik çıkmış. Köye gelen gidenden, misafirlerden utanıyoruz. Ne yapacak bu insanlar? Geçen cenazemiz vardı, abdest almaya su bulamadık" ifadelerini kullandı.