ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Artvin'de yaşanan sel felaketinin Hidroelektrik Santrallerden (HES) kaynaklandığı" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, Hopa ilçesinde herhangi bir HES bulunmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, felaketin HES'lerden kaynaklandığına dair açıklamalarla kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulduğu belirtildi.

Kamuoyunun bu tür demeçlerle yanıltıldığı kaydedilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

"Basında bazı odakların yaptığı açıklamalar tamamen bilgisizlik ve ideolojik yaklaşımlar ile yapılan açıklamalardır çünkü Artvin ilimizin Hopa ilçesinde ne işletmede ne de inşa halinde olan hiçbir hidroelektrik santrali bulunmamaktadır. Hal böyle iken bölgeden ve bilimden bihaber şekilde yapılan demeçler ile kamuoyu yanılmaktadır. Bu demeçleri aslını araştırmadan haberleştiren medya kuruluşlarının halkı doğru bilgilendirme sorumluluğundan ne kadar uzak hareket ettikleri de görülmektedir.

Tekrar belirtmek isteriz ki Hopa ilçesinde herhangi bir HES mevcut değildir. Buna rağmen ülkemiz için büyük ehemmiyet arz eden yerli ve yenilenebilir kaynak olan HES’lere karşı yürütülen bu ön yargının anlaşılması mümkün değildir. Kaldı ki HES’ler sadece suyun gücünden istifade ederek elektrik üreten, iklim değişikliği ile mücadelede olumlu katkısı sebebiyle dünyada da teşvik edilen, yenilenebilir temiz enerji kaynağıdır. İddia edildiği gibi sellere ve heyelanlara sebep olmamakta, aksine önleyici rol üstlenmektedir."

Türkiye'nin enerji ham maddesi ithal eden ülke olduğu anımsatılan açıklamada, "Yerli, temiz, güvenilir enerji kaynağı olan HES'ler, hem enerji üretmekte hem de sel ve taşkınların önüne geçmekte, akarsularla oluşan erozyonu önlemektedir. Basın yayın organlarında ayrıca HES çalışmalarının heyelana sebep olduğuna dair iddialar da bulunmaktadır. Bu ifade tamamen asılsızdır" ifadesine yer verildi. 

-25 su havzası için taşkın yönetim planı

Açıklamada, sel bölgesine ilk 12 saatte metrekareye 255 milimetre yağış düştüğüne işaret edilerek taşkının en fazla görüldüğü Batı Karadeniz, Yeşilırmak ve Antalya havzalarından başlamak üzere 25 su havzası için taşkın yönetim planları hazırlama çalışmalarına başlandığı bildirildi. 

Taşkınlarla daha etkin mücadele için yeni eylem planlarının uygulamaya konulduğu anımsatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

" 2013-2017 arasında uygulanacak Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile 227 sel havzasında 4 milyon 155 bin hektar alanın güvenliğini sağlayacak çalışma başlatılmıştır. 2013 ve 2014'te toplam 103 adet sel havzasında çalışma yapılmıştır. Yine aynı dönemde uygulanan Erozyonla Mücadele Eylem Planı ile ülke genelinde 1 milyon 400 bin hektar alanda çalışma başlatılmıştır. İlk iki yılda hedefler aşılarak 580 bin 221 hektar alanda çalışılmıştır. Bu dönemde uygulanan başka bir eylem planı olan Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı ile de 400 adet baraj ve gölet havzasında çalışma başlatılmış ve 2013 ve 2014'te 121 adet baraj ve gölet ağaçlandırılmıştır."

Açıklamada, 2015-2017 arasında uygulanacak Nehir ve Dere Kenarı Ağaçlandırmaları Eylem Planı kapsamında da 2 bin 911kilometre uzunluğunda dere ve nehir kenarının ağaçlandırılacağı kaydedildi.