SİVAS (AA) - Ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 42'nci yılında, Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki mezarı başında anıldı.

Sivas Valisi Alim Barut, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, bazı protokol üyeleri ve vatandaşlar ozanın mezarını ziyaret etti.

Barut, burada yaptığı konuşmada, Aşık Veysel’i “Kara Toprak" şiiriyle tanıdığını söyledi. 42 yıl önce kara toprağın Aşık Veysel’i de bağrına bastığını belirten Barut, “Aşık Veysel’i anlamamız gerekir. Gönül gözü açık olan Aşık Veysel tüm hayatı boyunca birlik beraberliğe, Anadolu insanının insanlık değerlerini yüceltmesine ilişkin söz söyledi, tüm Anadolu’yu gezdi ve ünü de tüm dünyaya yayıldı” diye konuştu.

Aşık Veysel’in hatırası önünde saygıyla eğildiğini dile getiren Barut, onu anlayacak nesillerin yetişmesini temenni etti.

Özdemir ise Aşık Veysel’in anılmaya değil anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu aktardı. İnsanlığın onun öngörüsü ve birlik beraberlik vurgusunu hayata geçirmekle mükellef olduğunu vurgulayan Özdemir, “Aşık Veysel Şatıroğlu bence sadece Valilik düzeyinde değil mutlaka bakanlık düzeyinde bir kanunla düzenlenerek anılmalı. Aşık Veysel Haftası düzenlenmeli. Aşık Veysel’in birliği beraberliği ön plana çıkaran dünya görüşünün en azından Aşık Veysel haftasında bakanlık katında söylenmesi lazım" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından dua edilerek, ünlü ozanın mezarına karanfil bırakıldı.

Vali Barut ve beraberindekiler, kabir ziyaretinin ardından, Aşık Veysel'in ölümü sonrası müzeye dönüştürülen evini gezdi. Ozanın yatağı, sazı, fotoğrafları ve özel eşyalarının bulunduğu müzeye ziyaretçiler ilgi gösterdi.

Programda müzede ziyaretçilere müzik dinletisi sunuldu.

Bu arada ünlü ozanın oğlu Ahmet Şatıroğlu'nun rahatsızlığı nedeniyle programa katılamadığı belirtildi. 2 kızı 4 oğlu bulunan Aşık Veysel'in diğer çocuklarının da programa katılmadığı görüldü.