KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Güçlü'nün başlattığı, 18 ilde faaliyetine devam eden öğrencilere yönelik okuma gruplarında bu yıl, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un eserleri ve hakkında yazılan kitaplar okunuyor.

Projenin sorumlusu Prof. Dr. Sami Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012'de Sakarya'da 15 üniversite öğrencisiyle okuma grubu projesi başlattıklarını söyledi.

Projenin 18 ile yayıldığını aktaran Güçlü, bu gruplara lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan 15-20 kişinin katıldığını, her yıl bir yazarın kendisi ve eserleri hakkında kitapların okunduğunu bildirdi.

Güçlü, gruplarda 10 yazarın hayatı ve fikirlerinin anlatıldığı eserlerin okunmasını hedeflediklerini ifade ederek, "Dördüncü yılı geride bıraktık ve bugüne kadar 7 yazarı okuduk. Temel amacımız, büyük yazarı okumak ve onun gözüyle dünyayı, Türkiye'yi ve insanları tanımaktır. Olaylara nasıl baktığını görerek vizyonumuzu genişletmek" diye konuştu.

Grupların lise ve üniversite öğrencilerinden oluştuğuna işaret eden Güçlü, okumanın başarılı yürütülmesi için sayının sınırlı tutulduğunu, gruptakilerin okuyacağı eserleri kendilerinin temin ettiğini anlattı.

- Akif'ten etkilenmeyen öğrenci yok

Güçlü, her yıl bir büyük düşünürü tanımaya çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"İstiklal Marşı'nın kabulünün 95'inci yılında Mehmet Akif Ersoy'u okuyoruz. Akif'in 3 eseri ve hakkında yazılmış 30 kitabı okuyoruz. Okumanın çok fazla ilgi görmediği bu yılda Akif'i bu gençler okuduğunda neler olur, bunları merak ettik. Şu ana kadar çok iyi sonuçlarla karşılaşıyoruz. Okumalarımız devam ediyor ve bu yılın sonuna kadar sürecek. Bu okuma gruplarına katılıp da Akif'ten etkilenmeyen hiçbir öğrenci görmedim. Ayrıca bu öğrencilerin Akif hakkındaki bilgileri okul müfredatı ile sınırlıydı. Öğrencilerimiz İstiklal Şairimizin dava ve düşünce adamı olduğunu biliyordu ama karakteri, şahsiyeti ve mücadelesi hakkında fikirleri yoktu. Akif'in dini inancı güçlü, güzel ahlaka sahip, inandığı değerleri için mücadeleci bir kimliği olduğunu öğreniyor, 4 yabancı dil bildiğini, milletini çok seven bir vatansever olduğunu, çok nüktedan ve arkadaşlarına vefakar olduğunu okuyorlar. Akif'in en önemli özelliği ise karakter abidesi olmasıdır. Öğrencilerimiz Mehmet Akif'in bu yönlerini öğrendiklerinde hayretler içerisinde kalıyor."

- Akif'in hayatı okurunu şaşırtıyor

İstiklal Şairi'nin Milli Mücadele yıllarında büyük gayretler gösterdiğini, Anadolu halkının Kuva-i Milliye'ye destek vermesini sağlamak için köy köy dolaştığını vurgulayan Güçlü, "Bu gayretlerini öğrendikten sonra o dönem dışlanmasını, milletvekilliği bittikten sonra aday yapılmamasını ve emekli maaşının bağlanmamış olmasını anlamakta güçlük çekiyorlar" diye konuştu.

Güçlü, genç nesillerin okuma konusunda duyarsız olduğunu ve bu duruma üzüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Mehmet Akif okumalarında; gençlerin gönüllü katılımlarını sağlayabilirsek, milletimizin çok sevdiği şahsiyetleri okuma konusunda problemin olmayacağını, kendi kahramanlarımızı ve değerlerimizi gençliğimizin rahatlıkla okuyabileceğini gördük. 80 yıl önce vefat etmiş bir yazarımızı okumada bu kadar gayret gösterdiklerini görünce de ümitlendim. Bu yılki okuma gruplarında öğrenciler Akif'i anlamak için çok büyük gayret gösteriyor. Akif gençlerin önünde çok büyük bir örnek insan olarak duruyor. En büyük kazancımız, Akif'in gençlik idealinin izlerine rastlıyoruz. Asım'ın nesli dediği model Akif'i okuyan öğrencilerde öne çıkmaya başlıyor. Bu konudaki gayretler bu gelişmeyle adeta taçlanıyor. Doğru bir alanda faaliyet gösterdiğimizi düşünüyorum. Bu programı daha yaygın ve etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz."